Теми статей
Обрати теми

Інкасаторський автомобіль: легковий, вантажний чи спеціальний?

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

30. Чи може сплачувати податок з власників транспортних засобів при проходженні техогляду особа, яка керує транспортним засобом за дорученням?

Статтею 6 Закону № 1963-XII встановлено, що якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, податок з власників транспортних засобів сплачується його власником або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.

Отже, якщо власник бажає, щоб за нього податок з власників транспортних засобів сплачувала особа, що користується його автомобілем, необхідно цей момент передбачити у дорученні на право користування транспортним засобом.

 

<…>

33. Щодо класифікації згідно з УКТЗЕД броньованих автомобілів, що використовуються для інкасації.

З метою виключення випадків неправильності класифікації броньованих автомобілів, призначених для перевезення готівкової грошової маси і цінностей службами інкасації та обладнаних спеціальними пристроями (світловими та звуковими сигналами, радіостанціями, сейфами тощо), Державна митна служба України листом від 01.03.2000 р. № 21/3-681-ЕП повідомила, що відповідно до вимог УКТЗЕД зазначені автомобілі не можуть бути віднесені до позиції 8705.

Залежно від наявності місць для сидіння, які розташовані за місцем водія, або пристроїв для їх кріплення, вище вказані автомобілі класифікуються в товарних позиціях УКТЗЕД 8703 або 8704.



коментар редакції

Інкасаторський автомобіль: легковий, вантажний чи спеціальний?

Класифікація інкасаторських автомобілів — ще одна проблема схожа на ту, що була описана в коментарі до п. 27 оглядового листа.

Як указувалося в тому коментарі, Закон № 2344 вважає

автомобілі інкасації (броньовані, обладнані спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо) транспортними засобами спеціалізованого призначення, що, однак, не дає права вважати їх спеціальним автотранспортом в розумінні УКТ ЗЕД.

У зв’язку з цим автомобілі, призначені для перевезення готівкової грошової маси та цінностей службами інкасації й обладнані спеціальними пристроями (світловими і звуковими сигналами, радіостанціями, сейфами тощо),

не може бути віднесено до товарної позиції 8705. Такі транспортні засоби залежно від наявності місць для сидіння, розташованих за місцем водія, або пристроїв для їх кріплення повинні класифікуватися або як легковий (код 8703), або як вантажний (код 8704) автотранспорт* (лист ДПАУ від 04.05.2000 р. № 6157/7/17-0317-110; лист ДМСУ від 01.03.2000 р. № 21/3-681-ЕП; консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 7, с. 26; 2006, № 7, с. 37; 2009, № 13, с. 99).

* Докладніше про нюанси класифікації за УКТ ЗЕД окремих видів транспортних засобів, зокрема, таких, як «вантажопасажирський автомобіль-фургон», транспортний засіб типу «фургон» та транспортний засіб типу «пікап», можна дізнатися зі статті «Складаємо Розрахунок з транспортного податку» на с. 5 сьогоднішнього номера.

На завершення зазначимо, що від того, як буде класифікований автомобіль, що використовується для інкасації та перевезення цінностей, залежить розмір належного до сплати податку з власників транспортних засобів. Ставки податку наведено у ст. 3 Закону № 1963.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі