Теми статей
Обрати теми

За автомобілі-цистерни податок сплачується за ставками для вантажних автомобілів

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

35. Щодо класифікації автомобілів-цистерн згідно з УКТЗЕД.

Згідно з вимогами УКТЗЕД, автомобілі, залежно від технічних характеристик та призначення класифікуються у відповідних товарних позиціях.

Зокрема, у поясненнях до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні» зазначено, що автомобілі-цистерни (незалежно від того, обладнані вони насосами чи ні) відносяться саме до даної товарної позиції.

Відповідно до роз’яснення Державної митної служби України (лист від 11.04.2000 № 11/3-3273) до товарної позиції 8705 — «Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів (автомобілі технічної допомоги, автокрани, пожежні автомобілі, автобетономішалки, автомашини для прибирання шляхів, автомобілі з рентгенівськими установками)» включається ряд типів машин, вироблених, або пристосованих, обладнаних різними пристроями, що дають їм можливість виконувати визначенні не транспортні функції, тобто основною метою транспортного засобу з цієї позиції не є перевезення людей або вантажів.

Наприклад, до позиції 8705 відносяться: автомобілі, обладнані драбинами або підйомними платформами для ремонту контактних підвісних мереж вуличного освітлення; автомобілі із стрілою, яка регулюється, та платформою для кінознімального або телевізійного обладнання; автомобілі, які застосовуються для чистки вулиць, канав, аеродромних злітно-посадочних смуг; автокрани; автобурові; пересувні лабораторії; автомайстерні, обладнані різними станками та інструментами, зварювальними пристроями.

Таким чином, автомобілі-цистерни (паливозаправники скрапленого газу), не можна віднести до вищезазначеної категорії транспортних засобів, оскільки вони призначені для перевезення хоч і спеціалізованого, але вантажу, — скрапленого газу.

Ураховуючи вищевикладене, автомобілі-цистерни (паливозаправники скрапленого газу) незалежно від того, обладнанні вони насосами, чи ні відносяться до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні» та повинні оподатковуватись за ставками, визначеними для таких автомобілів.

Тому автомобілі-цистерни класифікуються у позиції 8704, як вантажні автомобілі.



коментар редакції

За автомобілі-цистерни податок сплачується
 за ставками для вантажних автомобілів

Не повторюючи всього, що викладено в нашому коментарі до п. 27 оглядового листа, обмежимося лише стислим резюме щодо сплати транспортного податку за

автомобілі-цистерни:

— відповідно до Закону № 2344 такі автомобілі

вважаються спеціалізованими транспортними засобами;

— згідно з УКТ ЗЕД автомобілі-цистерни (незалежно від того, обладнані вони насосами чи ні)

віднесено до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні», що і підкреслює вкотре ДПАУ в цьому листі (до цього той самий висновок можна було зустріти в листі ДПАУ від 08.02.2006 р. № 1059/6/17-0315, а також у консультації фахівця цього відомства, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 100);

— аргументація податківців на користь такого висновку збігається з аргументами, що були висловлені ними щодо автомобілів-сміттєвозів: і ті, й інші транспортні засоби не можна віднести до спеціальних, оскільки

вони призначені для перевезення хоча і спеціалізованого, але все-таки вантажу (для сміттєвозів таким вантажем є тверді побутові відходи, для цистерн — різного роду рідини, у тому числі бензин, скраплений газ тощо).

Ігор Хмелевський

 

 

36. Щодо класифікації транспортних засобів в товарній позиції 8709 «Транспортні засоби вантажні, самохідні без підйомників або навантажувальних пристроїв, які використовуються на заводах, складах, у портах або аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані; тягачі, використовувані на залізничних платформах, їх частини»*.

* Див. коментар до п. 34.

Статтею 2 Закону № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11 грудня 1991 року № 1963-XII, із змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963-XII),

визначені транспортні засоби, що не є об’єктом оподаткування, в тому числі це — транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, — код 8709.

Згідно з УКТЗЕД до товарної позиції 8709 «Транспортні засоби вантажні, самохідні без підйомників або навантажувальних пристроїв, які використовуються на заводах, складах, у портах або в аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані; тягачі, використовувані на залізничних платформах, їх частини» включається група самохідних транспортних засобів, застосовуваних на заводах, складах, у доках або аеропортах для перевезення різних вантажів (товарів або контейнерів) на короткі відстані або з невеликими причепами на перонах залізничних станцій.

Подібні транспортні засоби мають багато різновидностей. Привод може бути від електродвигуна, що живиться від акумуляторних батарей або від двигуна внутрішнього згоряння, або двигуна іншого типу.

Основні особливості, властиві всім транспортним засобам вищезазначеної товарної позиції і, як правило, що відрізняють їх від транспортних засобів товарних позицій 8701, 8703 або 8704, можуть бути підсумовані таким чином:

— конструкція і конструктивні особливості роблять їх непридатними для перевезення пасажирів або вантажів дорогами або іншими суспільними артеріями пересування;

— у разі завантаження їх максимальна швидкість, як правило, не перевищує 30 — 35 км/год.;

— радіус повороту у них приблизно дорівнює довжині самого транспортного засобу.

Транспортні засоби товарної позиції 8709 зазвичай не мають закритої кабіни для водія, а водій стоїть на платформі, з якої він і керує транспортним засобом. Деякі типи транспортних засобів можуть мати захисну раму, металевий екран та ін. над місцем водія.

Вантажні транспортні засоби промислового призначення — це самохідні візки для перевезення вантажів, що мають, наприклад, платформу або контейнер (іноді пристосування для піднімання), на яких розміщуються вантажі.

Невеликі візки-цистерни типу, застосовуваного зазвичай на залізничних станційних перонах, незалежно від того, укомплектовані вони допоміжними насосами чи ні, також класифікуються у вищезазначеній товарній позиції.

Трактори, застосовувані на перонах залізничних станцій, призначаються насамперед для буксирування або штовхання інших транспортних засобів, наприклад невеликих причепів. Самі вони не застосовуються для перевезення вантажів і, як правило, менші за масою і мають меншу потужність порівняно з тракторами товарної позиції 8701. Трактори цього типу також можуть застосовуватися на пірсах, складах тощо.

Оскільки в Законі 1963-XII не йдеться про те, що об’єктами оподаткування є транспортні засоби, які зареєстровані окремо в органах ДАІ чи інших органах, навпаки в цьому Законі записано, що платниками податку є, в тому числі, юридичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 Закону № 1963-XII є об’єктами оподаткування

.

Великотоннажні автомобілі та інші технологічні транспортні засоби незалежно від форм власності, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, реєструються Державним комітетом України з нагляду за охороною праці — наказ Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 1 липня 2004 року № 163 «Про затвердження Правил реєстрації та обліку великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування»

.

Ураховуючи вищевикладене, транспортні засоби, які знаходяться на балансі юридичної особи та зареєстровані в Україні відповідно до чинного законодавства і згідно до УКТЗЕД не можуть бути класифіковані в товарній позиції 8709, повинні оподатковуватись за ставками відповідно до статті 3 Закону № 1963-XII.

<…>

Всі інші

надані податкові роз’яснення діють у частині, що не суперечить цьому оглядовому листу.

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі