Теми статей
Обрати теми

Транспортні засоби, що не підлягають оподаткуванню

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

1. Щодо транспортних засобів, які не оподатковуються податком з власників транспортних засобів.

Об’єктами оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми під відповідним кодом Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), зазначені у статті 2 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), на якій ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України», із змінами та доповненнями.

Митний тариф України — це систематизований згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності перелік ставок ввізного мита, яке справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України. Митний тариф є невід’ємною частиною Закону України «Про Митний тариф України».

Митний тариф України взагалі складається із 21 розділу і містить кодування таких товарів, як живі тварини, мінеральні продукти, продукцію хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, каучук, гуму, взуття, механічне обладнання, зброю, інше. Транспортні засоби, устаткування та пристрої, пов’язані з транспортом визначені у розділі XVII митного тарифу. Відповідно до статті 2 Закону об’єктами оподаткування є транспортні засоби зазначені в товарних позиціях 8701 — 8705, 8711 товарної групи 87 «Автомобілі, тягачі, велосипеди та інші наземні транспортні засоби, їх частини та пристрої» та товарної позиції 8903 (крім надувних човнів) товарної групи «Плавучі засоби морські або річкові».

Відповідно до частини другої статті 2 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів»

не є об’єктом оподаткування:

— трактори на гусеничному ходу — код 8701 30;

— мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об’ємом циліндра двигуна до 50 куб. см — код 8711 10;

— тільки автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги та пожежні — код 8705;

— транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані — код 8709;

машини і механізми для сільськогосподарських робіт — коди 8432, 8433;

тільки яхти, судна парусні і човни спортивні — коди 8903 91, 8903 92, 8903 99.



коментар редакції

Транспортні засоби, що не підлягають оподаткуванню

Запропоноване роз’яснення не потребує будь-яких додаткових коментарів, оскільки однозначно випливає з норм закону, а саме зі ст. 2 Закону № 1963, яку і було процитовано в листі. А вона містить перелік транспортних засобів як таких, що підлягають оподаткуванню, так і тих, за які транспортний податок сплачувати не потрібно.

При цьому головний податковий орган нагадав, що в питанні визначення «необ’єктних» транспортних засобів важлива їх правильна класифікація відповідно до

Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), яку покладено в основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III. Від себе додамо, що цей класифікатор не можна плутати з іншими класифікаторами транспортних засобів, наприклад, із класифікатором, що міститься в Законі України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III, оскільки це може призвести до помилок у розрахунках та як наслідок до штрафних санкцій.

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі