Теми статей
Обрати теми

Переведення військової техніки до розряду цивільної

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

4. Чи враховується факт першої реєстрації транспортних засобів в Україні при переведенні транспортних засобів закріплених за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України з військового обліку на державний облік а органах Державтоінспекції?

Статтею 3 Закону України від 11.12.91 № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» визначено, що

перша реєстрація в Україні — це реєстрація транспортного засобу в Україні, яка здійснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу.

Відповідно до статті 5 зазначеного Закону за придбані протягом року юридичними особами транспортні засоби, крім тих, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, у якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

За транспортні засоби, зняті

юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Юридичні особи — платники податку зобов’язані пред’являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, платіжні доручення про сплату податку з написом (позначкою) установи банку про зарахування податку по наземних транспортних засобах до територіальних дорожніх фондів.

З огляду на вищевикладене, при реєстрації в органах ДАІ автотранспортних засобів зазначених підприємств, які вже були зареєстровані в Україні вповноваженими державними органами — Військовою автомобільною інспекцією Міністерства оборони України, податок з власників транспортних засобів, самохідних машин і механізмів сплачується у відповідності до статті 3 Закону України від 11.12.91 № 1963-XII «Про податок із власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів» за ставками визначеними для транспортних засобів, які проходять реєстрацію, перереєстрацію та черговий технічний огляд.



коментар редакції

Переведення військової техніки до розряду цивільної

З цією позицією не можна не погодитися. Річ у тім, що в розумінні ст. 3 Закону № 1963

першою реєстрацією в Україні вважається реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу. У ситуації, що розглядається, першу реєстрацію транспортних засобів, що належать військовим частинам, військовим навчальним закладам, установам та організаціям Збройних Сил України вже здійснила Військова автоінспекція Міністерства оборони України. До цього її зобов’язала ст. 34 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII. А отже, при переведенні військової техніки до розряду цивільної її перша реєстрація в органах ДАІ не може бути першою реєстрацією в Україні. Тому при взятті автомобіля на облік у ДАІ транспортний податок слід сплачувати за ставками, визначеними для транспортних засобів, які проходять реєстрацію, перереєстрацію та черговий технічний огляд.

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі