Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок за придбані протягом року авто

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

5. Щодо нарахування і сплати податку з власників транспортних засобів за придбані підприємством протягом року автомобілі.

Відповідно до статті 5 Закону України від 11.12.91 № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів»

за придбані протягом року юридичними особами транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

Податок розраховується за ставками визначеними статтею 3 цього Закону, яка передбачає окремі ставки податку для транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні та окремі ставки для транспортних засобів, які проходять реєстрацію, перереєстрацію та черговий технічний огляд.



коментар редакції

Транспортний податок за придбані протягом року авто

У запропонованому роз’ясненні податківці фактично процитували частину другу ст. 5 Закону № 1963, присвячену порядку сплати транспортного податку за придбані протягом року авто. Відповідно до неї податок сплачується до реєстрації придбаного авто за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця реєстрації транспортного засобу. Причому сплата здійснюється

однією сумою, без розбиття за квартальними строками сплати. Щодо нових автомобілів, які вперше реєструються в Україні, то за них податок сплачується також однією сумою, але за весь рік незалежно від місяця, в якому проводиться державна реєстрація транспортного засобу.

І не забудьте, що після реєстрації придбаних авто в органах ДАІ платник податків зобов’язаний подати Розрахунок транспортного податку, причому зробити це потрібно в 10-денний строк.

Далі розглянемо числовий приклад.

Приклад

. У лютому 2010 року підприємство придбало легковий автомобіль BMW 1500 з об’ємом циліндра двигуна 1499 куб. см, який раніше вже було зареєстровано на території України. Річна ставка транспортного податку, що відповідає цьому об’єму двигуна, 5 грн. за 100 куб. см.

Розрахуємо суму транспортного податку за місяці, що залишилися до кінця року (з лютого по грудень): (1499 х 5 : 100 : 12) х 11 = 68,70 грн., що після округлення складає 69 грн. Цей податок слід сплатити перед реєстрацією транспортного засобу.

Згідно з умовами прикладу Розрахунок транспортного податку буде заповнено так:

 

img 1

 

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі