Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку в Розрахунку транспортного податку

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

6. Щодо виправлення помилки по сплаті податку з власників транспортних засобів, чи передбачено виправлення помилки і за який період?

Платник податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до пункту 5.1 статті 5 і пункту 17.2 статті 17 Закону від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» може виправити самостійно виявлені ним помилки.

Так, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 Закону № 2181-III) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Форма уточнюючих розрахунків визначається у порядку, встановленому для податкових декларацій.

Відповідно до пункту 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III

платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

1) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку (зауважимо, що в рядку 6 Довідки ще фігурує старий розмір штрафу — 10 відсотків, але нараховувати потрібно 5 відсотків).

2) або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у пункті 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III, не застосовуються.

При самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань

адміністративні штрафи не накладаються.



коментар редакції

Як виправити помилку в Розрахунку транспортного податку

Незважаючи на те що у своєму роз’ясненні представники головного податкового відомства згадують відразу про два способи виправлення самостійно виявлених помилок, запропонованих пп. 5.1 і 17.2 Закону № 2181, платники податків зможуть скористатися тільки одним із них:

уточненим Розрахунком (п. 13 Порядку № 373). Причому, як справедливо зазначила ДПАУ, подати його слід протягом строку давності, який згідно з п.п. 15.1.1 Закону № 2181 становить 1095 днів , наступних за останнім днем граничного строку подання Розрахунку. А от виправитися у складі Розрахунку, що подається за наступний податковий період, неможливо, оскільки сама форма Розрахунку не містить необхідних для цього рядків.

Докладніше про порядок та особливості складання уточненого Розрахунку можна прочитати в п. 9 оглядового листа № 14316 та редакційному коментарі до нього (див. на с. 25).

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі