Теми статей
Обрати теми

Подання Розрахунку транспортного податку філією

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

7. Щодо подання розрахунку по податку з власників транспортних засобів філією.

У відповідності до статті 6 Закону України від 11.12.91 № 1963-XII «Про податок із власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів» податок із власників транспортних засобів і інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року, і сплачується згідно зі статтею 5 цього Закону щокварталу рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII юридичні особи на основі бухгалтерського звіту у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом.

Підпунктом 4.1.4 пунктом 4.1 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III визначено, що податкова звітність за річний податковий період подається протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Згідно зі ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Філії та представництва не є юридичними особами

. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Філія має своє керівництво, яке підпорядковане керівному органу юридичної особи і діє на підставі доручення, що отримується від відповідного керівного органу юридичної особи.

Ураховуючи вищезазначене та те, що згідно з Цивільним кодексом України юридична особа набуває цивільних прав і бере на себе цивільні обов’язки через свої органи, що діють у межах прав, наданих їм за законом або статутом (положенням), розрахунок податку до органів державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів, може бути подано за підписом особи уповноваженої головним підприємством.



коментар редакції

Подання Розрахунку транспортного податку філією

Отже, філія

може подавати Розрахунок транспортного податку щодо транспортних засобів, які вона використовує у своїй діяльності, до податкових органів за місцем реєстрації транспортних засобів за умови, що такі права делеговано їй головним підприємством. У такому разі Розрахунок подається за підписом особи, уповноваженої на це головним підприємством. Отже, подання «транспортної» звітності філією стає можливою за умови отримання відповідних повноважень від юридичної особи. Додамо, що аналогічно філії також може бути делеговано і права зі сплати податку з власників транспортних засобів.

Залишається нагадати, що можливість реєстрації автотранспорту головним підприємством за місцезнаходженням філії обумовлена п. 21 Порядку № 1388. Так, згідно з цим пунктом транспортні засоби юридичних осіб реєструються за місцезнаходженням таких осіб. Однак, якщо стоянка транспортних засобів розташована за місцезнаходженням філії, то такий автотранспорт юрособа реєструє за місцем їх стоянки (тобто за місцем розміщення філії). До речі, про можливість

делегування філії повноважень з подання «транспортного» Розрахунку та сплати податку з власників транспортних засобів також ідеться в п. 2.4 Методичних рекомендацій щодо повноти охоплення обліком платників окремих видів податків, затверджених наказом ДПАУ від 19.12.2008 р. № 784, де при цьому зазначається також про необхідність письмового повідомлення про це податкових органів за місцем реєстрації головного підприємства та за місцезнаходженням філії.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі