Теми статей
Обрати теми

Придбання декількох авто: нюанси подання Розрахунку транспортного податку та відповідальність за його несвоєчасне подання

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

8. Щодо застосування штрафних санкцій за порушення 10-ти денного терміну подання розрахунку з власників транспортних засобів.

Відповідно до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII, платниками податку з власників транспортних засобів є зокрема, підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об’єктами оподаткування.

Відповідно до статті 5 Закону сплата податку з власників транспортних засобів юридичними особами здійснюється щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом. За придбані ж протягом року юридичними особами транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

Якщо придбано декілька транспортних засобів і вони послідовно реєструються впродовж 10 днів, то відомості про такі транспортні засоби платник податку має право включити до одного розрахунку суми податку за умови, що на дату подання цього розрахунку до податкового органу по кожному з включених до розрахунку транспортних засобів не минуло 10 днів з дня їх реєстрації.

Наприклад, якщо придбані транспортні засоби зареєстровані відповідно 07.08.2009 р., 11.08.2009 р., 12.08.2009 р. та 18.08.2009 р., то платник податку має право:

— або включити до одного розрахунку транспортні засоби зареєстровані 07.08.2009 р., 11.08.2009 р., 12.08.2009 р. та подати окремий розрахунок за транспортний засіб, зареєстрований 18.08.2009 р.;

— або подати окремий розрахунок по транспортному засобу, зареєстрованому 07.08.2009 р. та включити до другого розрахунку транспортні засоби, зареєстровані 11.08.2009 р., 12.08.2009 р. та 18.08.2009 р.

Якщо платник податку не скористався цим правом і 10-денний строк подання розрахунку з дати реєстрації транспортного засобу минув, то по такому транспортному засобу він зобов’язаний подати розрахунок окремо.

З дня подання розрахунку до органу державної податкової служби податок, самостійно визначений платником у розрахунку, вважається узгодженим і не може бути оскарженим платником в адміністративному або судовому порядку. Якщо останній день строку подання розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. Розрахунок може бути надано до податкових органів в електронному вигляді, а також може бути надіслано поштою з повідомленням про вручення, але не пізніше ніж за 10 днів (дата відправлення на поштовому штемпелі) до закінчення граничного терміну сплати.

У разі порушення 10-денного

строку подання розрахунку по податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до підпункту 17.1.1 пункту 17 статті 17 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», із змінами та доповненнями, застосовуються штрафні санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або затримку.

У випадку одночасної реєстрації декількох транспортних засобів та перевищення десятиденного терміну подання розрахунку від дня реєстрації по всіх цих транспортних засобах, подається один розрахунок на всі транспортні засоби, зареєстровані в один день. Відповідно застосовується і одна штрафна санкція у розмірі 170 гривень.

(пункт 8 у редакції листа ДПАУ від 04.09.2009 р. № 19067/7/17-0317)



коментар редакції

Придбання декількох авто: нюанси подання
 Розрахунку транспортного податку
 та відповідальність за його несвоєчасне подання

Розглядаючи випадок придбання

декількох одиниць автотранспорту, ДПАУ роз’яснює особливості подання щодо них Розрахунку транспортного податку, для подання якого ст. 5 Закону № 1963, як відомо, відводить 10-денний строк після автореєстрації. Як випливає з листа, декілька куплених транспортних засобів (які проходять послідовну реєстрацію протягом 10 днів) можна включити до одного Розрахунку за умови, що на дату його подання до податкового органу за кожним з авто не минуло 10 днів із дня реєстрації. Інакше, якщо ця умова не дотримується (або платник податків, наприклад, таким правом не скористався і пропустив відведені 10 днів), то Розрахунків буде декілька — щодо кожного з транспортних засобів, зареєстрованих у різні дні.

При цьому несвоєчасне подання Розрахунку загрожує платнику податків штрафом за п.п. 17.1.1 Закону № 2181 («за неподання або несвоєчасне подання декларації») у розмірі 170 грн.

за кожний випадок неподання або затримки. Щоправда, якщо Розрахунок буде несвоєчасно (з порушенням відведеного 10-денного строку) подано за транспортними засобами, які пройшли реєстрацію одночасно в один день, то, як роз’яснюється в листі, це обернеться для платника податків усього лише однією штрафною санкцією в сумі 170 грн. (за всіма такими транспортними засобами, зареєстрованими в один день, подається один Розрахунок). А от за кожний випадок пропуску 10-денного строку щодо транспортних засобів, зареєстрованих у різні дні, відповідно застосовуватиметься окремий штраф «за несвоєчасне подання» «транспортного» Розрахунку за кожним із них.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі