Теми статей
Обрати теми

Особливості складання уточненого Розрахунку при виправленні самостійно виявлених помилок

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

9. Щодо подання уточнюючого розрахунку сум податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

Порядок виправлення платником податку помилок, що містяться у раніше поданому Розрахунку, викладено в пп. 13 — 19 Порядку заповнення і подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, який затверджено наказом ДПА України від 17.09.2001 р. № 373.

Відповідно до цього Порядку платник податку, який самостійно виявив помилки, що містяться в раніше поданому ним Розрахунку, зобов’язаний подати уточнений Розрахунок, що містить виправлені показники. При поданні нового Розрахунку у зв’язку з уточненням даних у титульній його частині ставиться позначка «Х» у графах «Уточнений розрахунок» і «Розрахунок на 200_ рік».

До уточненого Розрахунку вносяться всі транспортні засоби, перелічені в Розрахунку, що «виправляється», але без допущених раніше помилок. До уточненого Розрахунку додається довідка про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.



коментар редакції

Особливості складання уточненого Розрахунку
 при виправленні самостійно виявлених помилок

У цьому роз’ясненні ДПАУ нагадала про деякі особливості складання уточненого Розрахунку, який, як відомо, подається при виявленні помилок у раніше поданому Розрахунку. Так, для подання уточненого Розрахунку використовується та сама форма, що і для звітного Розрахунку. От тільки в шапці цієї форми ставиться позначка «Х» напроти поля «Уточнений розрахунок» та «Розрахунок на 200_рік». Графи основної частини уточненого Розрахунку заповнюється так, як нібито помилки й не було (тобто з урахуванням правильних показників). При цьому в них указують

всі транспортні засоби , що значаться на балансі підприємства в помилковому періоді (а не тільки ті, за якими було допущено помилку).

До кожного уточненого Розрахунку (за відповідний період) платник податків повинен

додати Довідку про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (далі — Довідка). У ній зазначаються:

— сума податку, що підлягає сплаті зі старого Розрахунку (загального або раніше уточненого Розрахунку), — рядок 1 Довідки;

— сума податку, що підлягає сплаті з уточненого Розрахунку, — рядок 2 Довідки;

— сума, що збільшує податок у зв’язку з виправленням помилки, — рядок 3 Довідки;

— сума, що зменшує податок у зв’язку з виправленням помилки, — рядок 4 Довідки;

— зміст помилки — рядок 5 Довідки;

— сума штрафу в розмірі

5 % суми недоплати — рядок 6 Довідки. І хоча в самій формі Довідки все ще фігурує старий розмір штрафу — 10 %, нараховувати слід 5 %. На таку невідповідність форми Довідки вимогам чинного законодавства звернула увагу і ДПАУ в п. 6 оглядового листа № 14316. Сподіваємося, що невдовзі представники головного податкового відомства презентують нові форми Розрахунку та Довідки, які вже давно потребують оновлення.

А тепер покажемо порядок заповнення уточненого Розрахунку та Довідки на умовному числовому прикладі.

Приклад

. У лютому 2010 року підприємство самостійно виявило помилку, що міститься в розрахунку на 2009 рік. Зокрема, до розрахунку не включено вантажний автомобіль КамАЗ 55111-017-15 з об’ємом циліндра двигуна 10850 куб. см, що перебуває на консервації. Ставка податку за цей транспортний засіб становить 20 грн. за куб. см.

Внаслідок допущеної помилки підприємство недоплатило до бюджету річну суму податку за автомобіль КамАЗ, яка склала: 10850 х 20 : 100 =

2170 грн.

Дані про автомобіль КамАЗ, у тому числі й суму податку, необхідно відобразити в уточненому Розрахунку на 2009 рік. При цьому необхідно враховувати, що, крім автомобіля КамАЗ, у власності підприємства є ще один вантажний автомобіль VOLVO FLC 140 з об’ємом циліндрів двигуна 4000 куб. см.

 

img 1

img 2

*

Штраф обчислюється у розмірі 5 % від суми недоплати.

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі