Теми статей
Обрати теми

При оренді транспортний податок сплачує орендодавець

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

<…>

11. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів за орендовані транспортні засоби.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11 грудня 1991 року № 1963-XII, із змінами та доповненнями (далі — Закон),

платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об’єктами оподаткування.

Постановою КМУ № 1306 від 10.10.2001 р. «Про Правила дорожного руху» визначено, що власником транспортного засобу є фізична або юридична особа, яка володіє майновими правами на транспортний засіб та має на це відповідні документи.

Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачі транспортних засобів оренду платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я.

Якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, то відповідно до ст. 6 Закону податок з власників транспортних засобів сплачується його власником

або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.



коментар редакції

При оренді транспортний податок сплачує орендодавець

Укотре сьогодні підкріплено відомий висновок: у разі передачі транспортних засобів в оренду платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець — юридична або фізична особа (власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих на його ім’я. Тому орендар сплачувати транспортний податок при оренді не повинен (на що ми також звертали увагу у статті «Податок з власників транспортних засобів: розраховуємо, сплачуємо, звітуємо» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 14; ситуації з фінансовим лізингом присвячено окреме запитання 17 листа).

Особливий випадок — коли фізична особа передає право користування транспортним засобом за довіреністю іншій особі. У такому разі, як передбачено ст. 6 Закону № 1963, за домовленістю сторін, така інша особа, яка користується автотранспортом, може сплачувати транспортний податок за власника (за місцем реєстрації автомобіля), про що має бути обов’язково зазначено в довіреності на право користування транспортним засобом.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі