Теми статей
Обрати теми

Автомобілі швидкої допомоги та транспортний податок

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

12. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів за автомобілі швидкої допомоги.

Об’єктами оподаткування податку з власників транспортних засобів є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми під відповідним кодом Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), зазначені у статті 2 цього Закону, зокрема, автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів і вантажів, — код 8705 (крім пожежних та швидкої допомоги).

УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), на якій ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України».

Щодо органу, якому належить компетенція по визначенню кодів УКТЗЕД, то відповідно до Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 р. № 1863 «Про затвердження Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності», із змінами і доповненнями, ведення УКТЗЕД здійснюється Державною митною службою України.

Відповідно до статті 313 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV, із змінами і доповненнями, митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТЗЕД.

Так, відповідно до роз’яснень Держмитслужби (лист від 12.06.2007 р. № 11/1-29/5820-ЕП)

транспортні засоби, залежно від їх типів та призначення, поділяються на:

а) пасажирські, які в залежності від кількості визначених виробником автомобіля місць для пасажирів класифікуються у товарних позиціях 8702 або 8703 за УКТЗЕД;

б) автомобілі легкові та інші транспортні засоби, призначені для перевезення людей (крім автомобілів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі, фургони та гоночні автомобілі:

в) вантажні, що класифікуються в товарній позиції 8704 за УКТЗЕД;

г) спеціального призначення (товарна позиція 8705 за УКТЗЕД) — спеціально сконструйовані або пристосовані для розміщення різних пристроїв, які надають їм можливості виконувати визначені нетранспортні функції, тобто основною метою застосування транспортного засобу цієї товарної позиції не є перевезення людей або вантажів.

До товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД відносяться моторні транспортні засоби, призначені для перевезення не більше 9 осіб, включаючи водія, а саме:

— легкові автомобілі — це пасажирські автомобілі, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення пасажирів та їхнього багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки із кількістю місць для сидіння не більше дев’яти, з місцем для водія включно;

— вантажопасажирські автомобілі — автомобілі, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення як пасажирів, так і вантажів.

Таким чином, згідно з поясненнями до товарної позиції 8703, зокрема, включаються автомобілі швидкої допомоги.

Що стосується товарної позиції 8705, то згідно з поясненнями до цієї товарної позиції до неї включаються, зокрема, пересувні клініки (медичні або стоматологічні) з операційною, устаткуванням для анестезування та іншою хірургічною апаратурою. Тобто такі транспортні засоби мають бути спеціально сконструйованими або пристосованими для розміщення різних пристроїв, які дають їм можливість виконувати специфічні нетранспортні функції.

Зважаючи на зазначене, при вирішенні питання щодо віднесення транспортних засобів до об’єктів оподаткування, необхідно враховувати галузеві нормативні документи, які визначають перелік обов’язкового та додаткового оснащення виїзної бригади швидкої медичної допомоги, а також умови реєстрації цих транспортних засобів, яка проводиться згідно з Правилами державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388, та Державного стандарту України «Засоби транспортні дорожні. Типи. Терміни та визначення» (ДСТУ 2984-95) за переліком спеціальних та спеціалізованих транспортних засобів галузі охорони здоров’я України, що відносяться до складу (категорії) санітарних.



коментар редакції

Автомобілі швидкої допомоги та транспортний податок

Питання щодо класифікації автомобілів швидкої допомоги при сплаті транспортного податку виникло внаслідок того, що до транспортних засобів,

які не є об’єктами оподаткування, ст. 2 Закону № 1963, як відомо, відносить тільки автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги з кодом 8705. Але чи всі «швидкі» в такому разі підпадають під цей код? У листі роз’яснюється, що не всі.

Так, звертаючись за роз’ясненням ситуації до листів більш компетентного органу — Держмитслужби — ДПАУ зазначає, що:

— під «неоподатковуваний» код 8705 із «швидких» підпадає лише

спеціальний швидкий автотранспорт (спеціального призначення), тобто транспортні засоби, спеціально сконструйовані або пристосовані для розміщення різних пристроїв, які дають їм можливість виконувати певні нетранспортні функції, при цьому основною метою застосування такого транспорту не є перевезення людей або вантажів. До нього, зокрема, належать пересувні клініки (медичні або стоматологічні) з операційною, обладнанням для анестезії та іншої хірургічної апаратури, автомобілі з рентгенівськими установками — тобто транспорт, обладнаний різними спеціальними пристроями, які дають йому можливість виконувати специфічні нетранспортні функції (зауважимо, що про «спеціальність» автотранспорту йдеться також у пп. 27 і 35 цього листа);

— у решті випадків більшою мірою звичні для нас автомобілі швидкої допомоги (як вантажопасажирські автомобілі, призначені за своєю конструкцією та обладнанням для перевезення пасажирів або вантажів) належать до «оподатковуваного» коду 8703. А отже, транспортний податок з них сплачується на загальних підставах. До речі, також про поширення на автомобілі швидкої допомоги коду 8703 зазначається в наказі ДМСУ «Про внесення змін до Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності» від 19.01.2010 р. № 27 та листах ДПАУ від 02.11.2007 р. № 11049/6/17-0316 та ДМСУ від 11.04.2000 р. № 11/3-3273.

Ну, а остаточно вирішити питання з класифікацією «швидких» транспортних засобів, як зазначається в листі, допоможуть галузеві нормативні документи, що визначають перелік обов’язкового та додаткового обладнання «швидкої», а також умови реєстрації таких транспортних засобів (наприклад, відмітка у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу: «спеціального призначення» або «вантажопасажирський»).

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі