Теми статей
Обрати теми

Викрадено автомобіль — перераховуємо транспортний податок

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

13. Щодо сплати податку за викрадений автомобіль.

Відповідно до статті 6 Закону 1963-XII у разі викрадення транспортного засобу податок його власником не сплачується, якщо факт викрадення підтверджується відповідними документами органів, якими порушено відповідну кримінальну справу.

Таким чином, у разі викрадення транспортного засобу платник має право припинити сплату податку з власників транспортних засобів. Припинення сплати податку юридичними особами у даному випадку здійснюється аналогічно до порядку зазначеного в частині 3 статті 5 Закону, де передбачено проведення перерахунку розміру податку за зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані) транспортні засоби.

Тобто, у разі викрадення транспортного засобу протягом року, за умови підтвердження відповідними органами факту викрадення, здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому викрадено такий транспортний засіб.

У разі повернення викраденого транспортного засобу у порядку визначеному статтею 5 Закону 1963-XII юридична особа повинна сплатити податок за кількість місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця в якому було повернуто викрадений транспортний засіб та подати розрахунок суми податку на повернуті транспортні засоби.



коментар редакції

Викрадено автомобіль — перераховуємо транспортний податок

Отже, у разі

викрадення автомобіля платник має право:

— припинити сплату транспортного податку за умови, що факт викрадення

підтверджено відповідними документами органів, які порушили кримінальну справу (ст. 6 Закону № 1963);

— здійснити

перерахунок уже сплаченого за нього податку (крім податку, сплаченого в разі першої реєстрації автомобіля в Україні) за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за місяцем викрадення транспортного засобу.

Для цього підприємству потрібно подати уточнений Розрахунок з перерахованою сумою транспортного податку та Довідкою до нього.

Однак, якщо в подальшому вкрадений засіб буде знайдено та повернено власнику, то за нього з місяця повернення та за місяці, що залишилися до кінця року, підприємство має сплатити транспортний податок, подавши при цьому Розрахунок транспортного податку (вважаємо доречним його подання в 10-денний строк із дня закриття справи про викрадення; див. також консультацію в рубриці «Думка фахівців офіційних органів» на с. 12).

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі