Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок з увезеного автотранспорту — за ставками на дату реєстрації (незалежно від дати ввезення та митного оформлення)

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

15. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів під час реєстрації транспортного засобу вперше в Україні.

Відповідно до частини 5 статті 94 Конституції України прийняті та підписані Президентом України закони набирають чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими законами, але не раніше дня їх опублікування.

Згідно з Указом Президента України від 10.06.97 р. № 503 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності», газета «Урядовий кур’єр» є офіційним друкованим виданням і офіційно оприлюднений в зазначеній газеті закон набирає чинності з моменту опублікування (якщо законом не передбачено інше). Закон № 427-V опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 30.12.2006 р.

Ураховуючи зазначене, набрання чинності нової редакції Закону № 1963-XII припадає на 1 січня 2007 року.

<…>

Ураховуючи викладене, податок з власників транспортних засобів на транспортні засоби, що ввозяться на митну територію України з метою вільного використання та вперше реєструються в Україні, справляється за ставками, чинними на день реєстрації цих транспортних засобів, з урахуванням строку їх використання, незалежно від дати ввезення транспортного засобу на митну територію України та дати проведення митного оформлення.



коментар редакції

Транспортний податок з увезеного
 автотранспорту — за ставками на дату реєстрації
(незалежно від дати ввезення та митного оформлення)

Отже, у ситуації з автотранспортом, який

ввозиться та вперше реєструється в Україні, слід мати на увазі, що податок з власників транспортних засобів сплачується за ставками, що діють на день реєстрації таких транспортних засобів, незалежно від дати їх увезення та митного оформлення. Тому якщо, наприклад, ставки зросли (на момент ввезення були менше, а на момент реєстрації підвищилися), то сплатити транспортний податок доведеться вже виходячи з такого їх підвищеного розміру (можлива і зворотна ситуація).

Також цей момент може бути важливим у випадках, коли, наприклад, на момент увезення в Україну (на дату митного оформлення) легковому автомобілю, припустимо, ще не виповнилося 8 років (вантажному автотранспорту — 5 (8) років), а на момент реєстрації цей «вік» уже настав, і що відповідно також (з орієнтиром на дату реєстрації та з урахуванням положень Закону № 1963) обернеться сплатою транспортного податку за підвищеними ставками.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі