Теми статей
Обрати теми

За колісні навантажувачі (з кодами 8427, 8429) транспортний податок не сплачується

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

16. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів за колісні навантажувачі.

<…>

Згідно зі статтею 313 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV, із змінами і доповненнями, митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТЗЕД, тобто, на Держмитслужбу покладено право здійснення остаточних висновків щодо визначення кодів ТН ЗЕД.

Ураховуючи вищезазначене, для визначення об’єктів оподаткування ДПА України користуються саме Митним тарифом України та поясненнями до нього, або УКТЗЕД.

У випадку, коли колісний навантажувач по своєму типу буде класифікуватися у товарних позиціях 8427 «Автонавантажувачі з вилковим захватом; інші навантажувачі, оснащені підіймальним чи вантажно-розвантажувальним обладнанням, використовувані на підприємствах», 8429 «Самохідні бульдозери з неповоротним та поворотним відвалом, грейдери, планувальники, скрепери, механічні лопати, екскаватори, одноківшові навантажувачі, трамбувальні машини та дорожні котки:», або інших товарних позиціях групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, апарати і механічні пристрої; їх частини», зазначений транспортний засіб не повинен оподатковуватись податком з власників транспортних засобів.



коментар редакції

За колісні навантажувачі (з кодами 8427, 8429)
 транспортний податок не сплачується

Як відомо, згідно із Законом № 1963 об’єктом обкладення транспортним податком є транспортні засоби, що підпадають відповідно до УКТ ЗЕД під товарну групу 87 (коди 8701 — 8705, 8711) та товарну групу 89 (код 8903).

Щодо колісних автонавантажувачів, то вони потрапляють до іншої

«неоподатковуваної» товарної групи УКТ ЗЕД — 84 (що не є об’єктом оподаткування з власників транспортних засобів), до якої, зокрема, включено:

— за кодом 8427 — автонавантажувачі з вилковим захоплювачем, інші навантажувачі, оснащені підіймальним або навантажувально-розвантажувальним обладнанням; навантажувачі самохідні з електродвигуном, інші навантажувачі самохідні;

— за кодом 8429 — самохідні бульдозери з неповоротним і поворотним відвалом, грейдери, планувальники, скрепери, одноковшові навантажувачі, трамбувальні машини тощо.

А отже, за колісні навантажувачі, що відповідають таким характеристикам та класифікуються в таких товарних позиціях, транспортний податок сплачувати не потрібно.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі