Теми статей
Обрати теми

Транспортні засоби передано у фінлізинг: хто сплачує транспортний податок?

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

17. Хто є платником податку з власників транспортних засобів — власник чи від його імені особа, якій це право передано і на балансі якої обліковуються передані в фінансовий лізинг транспортні засоби?

<…>

Згідно із Законом України від 22 травня 1997 року № 283 «Про оподаткування прибутку підприємств» (із змінами і доповненнями) фінансовий лізинг (оренда) — це господарська операція фізичної або юридичної особи, яка передбачає передання у користування орендарю майна, що підпадає під визначення основного фонду згідно зі ст. 8 цього Закону, придбаного або виготовленого орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних з правом користування та володіння об’єктом лізингу. Лізинг (оренда) вважається фінансовим за певних умов (п.п. 1.18.2 п. 1.18 ст. 1 цього Закону), однією з яких є придбання орендарем об’єкта лізингу у власність протягом строку дії лізингового договору або в момент його закінчення за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі. Тобто передбачається обов’язкова подальша передача права власності на такі основні фонди, у тому числі на автомобільний транспорт, орендарю.

Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачі транспортних засобів у фінансовий лізинг (оренду) платником податку з власників транспортних засобів є орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я, а сплата податку та подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів повинна здійснюватися за місцем реєстрації транспортних засобів, незалежно від місця фактичного використання транспортного засобу.



коментар редакції

Транспортні засоби передано у фінлізинг:
 хто сплачує транспортний податок?

При передачі автотранспорту у фінансовий лізинг платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець (тобто власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих на його ім’я. Адже, як передбачено ст. 3 Закону № 1963, транспортний податок сплачують власники автотранспорту за місцем реєстрації транспортних засобів. А отже, поки такий автотранспорт буде зареєстровано на орендодавця — йому і сплачувати податок, незалежно від місця фактичного використання транспортного засобу.

До речі, цей же висновок випливає і з п. 27 Порядку № 1388, що передбачає реєстрацію транспортних засобів, які придбавалися з метою подальшої передачі за договором фінансового лізингу, за лізингодавцем (орендодавцем), а отже, і збереження за ним (до моменту перереєстрації на лізингоотримувача) статусу платника податку з власників транспортних засобів.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі