Теми статей
Обрати теми

Приватні підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

18. Чи повинні приватні підприємці подавати до податкової інспекції розрахунок податку з власників транспортних засобів, які знаходяться у їх власності?

Вимогу про необхідність подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів платниками цього податку встановлено частиною третьою статті 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII, зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963).

Відповідно до ст. 6 Закону 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII, із змінами та доповненнями, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів самостійно обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів, а податок з власників водних транспортних засобів — виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статті 3 цього Закону.

Юридичні особи

на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Відповідно до статті 5 Закону № 1963-XII фізичні особи податок з власників транспортних засобів сплачують — перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд за наявності документів, що підтверджують сплату податку. Тобто власники транспортних засобів зобов’язані пред’являти органу, який здійснює першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, — відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV

юридична особа — це організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Таким чином, якщо транспортний засіб придбано особою, яка відповідно до статті 58 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV зареєстрована як підприємець без статусу юридичної особи, то такий приватний підприємець не повинен подавати розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до вимог статті 6 Закону 1963-XII.



коментар редакції

Приватні підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Отже, приватні підприємці Розрахунок транспортного податку до податкових органів

не подають. Адже такий обов’язок згідно зі ст. 6 Закону № 1963 покладається тільки на юридичних осіб. Тому тоді як приватні підприємці (як фізичні особи — згідно з п. 6 Порядку № 1388 транспортні засоби, що належать фізичним особам — підприємцям, реєструються за ними як за фізичними особами) є платниками транспортного податку на загальних підставах та сплачують його згідно із законодавством, звітувати за ним (як юрособи) вони не повинні. А своєрідний контроль за сплатою фізособою-підприємцем податку в цьому випадку відбувається перед проходженням техогляду автомобіля, що перебуває в її власності, шляхом пред’явлення органам, які здійснюють техогляд транспортних засобів, квитанції або платіжного доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення оплати) та за поточний рік. Отже, фізособи-підприємці сплачують транспортний податок так само, як і звичайні фізособи.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі