Теми статей
Обрати теми

Строки для стягнення своєчасно не сплаченого транспортного податку

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

<…>

20. Щодо сплати фізичними особами податку з власників транспортних засобів при перереєстрації транспортних засобів у зв’язку з заміною двигуна.

Пунктом 35 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.98 № 1388, із змінами та доповненнями (далі — Постанова № 1388), визначено, що перереєстрація транспортних засобів проводиться у разі зміни їх власника, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власника — юридичної особи, місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичної особи, яка є власником транспортного засобу, а також кольору, марки або моделі транспортного засобу внаслідок переобладнання чи заміни двигуна або кузова, інших вузлів та агрегатів, що мають ідентифікаційні номери.

Пунктом 38 Постанови № 1388 визначено, що перереєстрація транспортного засобу у зв’язку із заміною двигуна здійснюється у разі зміни типу двигуна, його ваги, робочого об’єму і потужності.

Ураховуючи вищезазначене, коли при перереєстрації транспортного засобу його власником у зв’язку з заміною двигуна збільшується робочий об’єм двигуна такого транспортного засобу, то такий власник повинен сплатити податок з власників транспортних засобів відповідно до ставок, визначених статтею 3 Закону № 1963-XII.

У тому разі, якщо перереєстрація транспортних засобів відбувається протягом року, то податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено перереєстрацію транспортного засобу. У випадку, коли власником транспортного засобу до перереєстрації транспортного засобу було сплачено податок з власників транспортних засобів в поточному році під час технічного огляду, то в даному випадку при перереєстрації необхідно сплатити різницю між сумою податку, яка обрахована за новим об’ємом циліндрів двигуна, та річною сумою податку, що була сплачена під час технічного огляду.

 

21. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів — фізичних осіб за транспортні засоби, які протягом тривалого періоду не експлуатувалися.

<…>

Відповідно до Правил проведення державного технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту та причепів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. № 141, власники транспортних засобів зобов’язані подати належні їм транспортні засоби для технічного огляду на місці і в термін, визначений відповідним органом, що провадить технічний огляд.

При неможливості подання транспортного засобу на місце технічного огляду (через несправність чи з інших причин) у встановлений строк його власник сплачує податок за цей транспортний засіб на загальних підставах, а документ про сплату податку пред’являє органу, який провадить технічний огляд, разом з письмовою заявою про неможливість подання транспортного засобу для технічного огляду.

Таким чином, за транспортні засоби, що не експлуатуються (через несправність автомобіля, хворобу власника, відрядження тощо), податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів сплачується на загальних підставах за повний рік.

 

22. Щодо періоду за який сплачується податок перед проходженням техогляду, якщо податок не сплачувався за останні п’ять років.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (із змінами і доповненнями), яким встановлюється даний податок, перед проходженням техогляду власник транспортного засобу, який не сплачував податок тривалий період, повинен сплатити його

не більш як за три попередні роки.



коментар редакції

Строки для стягнення своєчасно не сплаченого транспортного податку

Відповідаючи на попереднє запитання, податківці абсолютно справедливо зазначили, що навіть якщо

транспортний засіб з різних причин не експлуатувався протягом тривалого часу, транспортний податок за нього слід сплачувати в повному розмірі та в установлені строки. Утім, цілком можлива і ситуація, описана в запитанні, що коментується, — у період п’ятирічного простою транспортного засобу податок за нього не сплачувався, після чого виникла необхідність провести техогляд такого транспортного засобу.

Як відомо, попередньою умовою для проходження технічного огляду і для юросіб, і для фізосіб є сплата транспортного податку, про що прямо зазначено у ст. 5 Закону № 1963. Більше того,

за відсутності документів про сплату податку або документів, що дають право на пільги з цього податку, технічний огляд транспортних засобів не провадиться . Разом із тим у ст. 6 Закону № 1963 міститься норма, що обмежує трьома роками можливість стягнення зазначеного податку за минулі періоди, на яку і посилаються податківці в цій частині листа (така ж відповідь була дана і в консультації провідного фахівця ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 108).

Зауважимо, що, у принципі, таке обмеження корелюється з положеннями ст. 15 Закону № 2181, якою встановлено 1095-денний (інакше кажучи, трирічний) строк давності щодо донарахування податкових зобов’язань податковим органом (п. 15.1 цієї статті) та безпосередньо щодо їх стягнення (п. 15.2 цієї ж статті). Однак слід розуміти, що

беззастережно це обмеження поширюється лише на фізичних осіб — власників транспортних засобів (у тому числі й на фізосіб-підприємців), на яких Законом № 1963 не покладено обов’язок з подання до податкового органу розрахунку суми транспортного податку.

Для юридичних осіб

ситуація складається дещо інакше. Річ у тім, що тільки в разі, якщо в підприємства, крім такого, що не експлуатувався протягом 5 років, автомобіля, значилися на балансі інші транспортні засоби, за які щорічно подавалася відповідна звітність і своєчасно сплачувався податок, контролюючий орган дійсно зможе донарахувати транспортний податок за такий автомобіль тільки за три попередні роки.

Якщо ж цей автомобіль був у підприємства єдиним, а отже, звітність з транспортного податку всі ці роки взагалі не подавалася, то застосовується норма абз. «а» п.п. 15.1.2 Закону № 2181, що дозволяє

нарахування податкового зобов’язання без дотримання загального строку давності, якщо податкову декларацію за період, коли виникло податкове зобов’язання, не було подано. У цьому разі підприємству доведеться сплатити транспортний податок за автомобіль, який не експлуатувався та не проходив техогляд, за всі п’ять років.

До того ж, не слід забувати про фінансові санкції за неподання розрахунків з транспортного податку (докладніше про це можна прочитати в статті «Відповідальність за неподання Розрахунку та несплату транспортного податку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 13, с. 37), а також про інші санкції, передбачені Законом № 2181.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі