Теми статей
Обрати теми

Як платити податок при знятті транспортного засобу з реєстрації

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

23. Щодо ставок податку при першій реєстрації в Україні, якщо автомобіль був ввезений на територію України та розмитнений до восьми років і після ввезення його на територію України не експлуатувався та не використовувався, так як потребував капітального ремонту і не був зареєстрований в органах ДАІ.

<…>

Щодо визначення ставок податку при першій реєстрації транспортних засобів в Україні, під поняттям «нові транспортні засоби» слід розуміти транспортні засоби, які ніколи не були зареєстровані.

Поняття «транспортні засоби, що використовувались», означає транспортні засоби, які були зареєстровані щонайменше один раз, тобто такі, на які були або є реєстраційні документи, видані уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, що дають право експлуатувати ці транспортні засоби.

Датою початку користування (вводу в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважається дата першої реєстрації ТЗ, визначена в реєстраційних документах, які видані вповноваженими державними органами та дають право експлуатувати ці ТЗ на постійній основі. У разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації ТЗ датою початку користування вважається перший день першого місяця року, зазначеного в ідентифікаційному номері ТЗ, а за відсутності в ідентифікаційному номері року виготовлення — 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

Ураховуючи викладене, податок з власників транспортних засобів на транспортні засоби, що ввозяться на митну територію України з метою вільного використання та вперше реєструються в Україні, справляється за ставками, чинними на день реєстрації цих транспортних засобів, з урахуванням строку їх використання, незалежно від дати ввезення транспортного засобу на митну територію України і дати проведення митного оформлення, в також його технічного стану.

 

24. В якому розмірі платник повинен сплачувати податок з власників транспортних засобів при знятті транспортного засобу з реєстрації за повний рік або за кількість місяців поточного року протягом яких транспортний засіб був зареєстрований, включаючи місяць зняття з обліку?

Відповідно до статті 5 Закону № 1963-XII, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується фізичними особами перед першою реєстрацією в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд.

Фізичні особи — платники податку зобов’язані пред’являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, — відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.

У разі відсутності документів про сплату податку або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні, реєстрація, перереєстрація, зняття з обліку і технічний огляд транспортних засобів не провадяться.

Статтею 6 Закону 1963-XII визначено, що сума податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що сплачується фізичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статті 3 цього Закону. За транспортні засоби, придбані протягом року, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Ураховуючи те, що норми статті 6 Закону 1963-XII передбачають сплату податку за транспортні засоби, придбані фізичними особами протягом року, крім тих, які вперше реєструються в Україні, залежно від кількості місяців що залишились до кінця року, при знятті з обліку транспортного засобу власник повинен пред’явити квитанцію про сплату податку за попередній рік, якщо автомобіль був зареєстрований в попередньому році, та за кількість місяців поточного року протягом яких транспортний засіб був зареєстрований, включаючи місяць зняття з обліку.



коментар редакції

Як платити податок при знятті транспортного засобу з реєстрації

Судячи з відповіді на запитання, сформульоване в цьому пункті листа, воно стосується тільки фізичних осіб — власників транспортних засобів, оскільки саме щодо них Закон № 1963 містить певну недомовленість.

Дивіться самі: у ст. 5 цього Закону чітко прописано, що

за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Очевидно, що в більшості випадків ідеться не про перерахунок надмірно сплаченого податку з метою його повернення, а про перерахунок шляхом подання уточненого розрахунку транспортного податку зі зменшеними податковими зобов’язаннями в тих майбутніх кварталах року, строк сплати за які ще не настав. Робиться це для того, щоб юрособа мала підстави не сплачувати до кінця року податок за зняті нею протягом цього року з обліку транспортні засоби.

Фізичні особи

, як відомо, податкову звітність з транспортного податку подавати не зобов’язані. При цьому сплата ними транспортного податку повинна здійснюватися перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться техогляд. Інакше кажучи, якщо попередній техогляд було проведено фізособою у 2008 році, то перед проходженням техогляду у 2010 році така особа зобов’язана не пізніше першого півріччя цього року сплатити податок як за минулий рік, так і за поточний рік, причому відразу за всі місяці поточного року.

У зв’язку з цим виникає запитання: а як фізособі сплачувати податок у випадку, якщо виникла необхідність посеред року зняти автомобіль з обліку, — за всі місяці цього року чи тільки за ті, протягом яких автомобіль значився за цим власником? Прямої відповіді на нього Закон № 1963 не містить, але ДПАУ в пункті оглядового листа, що коментується, схиляється до другого варіанта, що передбачає пропорційну сплату, й це видається цілком справедливим.

Підстави для свого висновку податківці знаходять у ст. 6 Закону № 1963, міркуючи при цьому так: оскільки при придбанні транспортного засобу податок фізособами сплачується залежно від кількості місяців, що залишилися до кінця року, то і

при знятті транспортного засобу з реєстрації слід застосовувати аналогічний підхід, вимагаючи сплату транспортного податку тільки за ті місяці поточного року, протягом яких транспортний засіб було зареєстровано за такою фізособою, уключаючи місяць зняття.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі