Теми статей
Обрати теми

За автогрейдери та екскаватори транспортний податок не сплачується

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

25. Чи є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів та інших машин і механізмів шляхо-будівельна техніка, а саме автогрейдери?

Об’єктами оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми під відповідним кодом Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), зазначені у статті 2 цього Закону.

УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), на якій ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України», із змінами та доповненнями.

Автогрейдери відповідно до УКТЗЕД належать до групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, апарати і механічні пристрої; їх частини» Розділу XVI «Механічне обладнання; машини та механізми, електрообладнання та їх частини; пристрої для записування або відтворення зображення і звуку по телебаченню та частини і приладдя до них» та класифікуються за кодом 8429, тобто не належать до транспортних засобів, а тому згідно із Законом № 1963 вони не є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.



коментар редакції

За автогрейдери та екскаватори транспортний податок не сплачується

На щастя, запитання, на яке відповідає ДПАУ в цій частині оглядового листа, настільки однозначне, що не викликає сумніву ні в кого, у тому числі й у самих податківців.

Автогрейдерам у цьому сенсі пощастило набагато більше, ніж решті «фігурантів» листа, що коментується (автомобілям «швидкої допомоги», інкасаторським автомобілям, автомобілям-цистернам та сміттєвозам тощо), оскільки згідно з УКТ ЗЕД автогрейдери належать не до розділу XVII «Засоби наземного транспорту, літальні апарати, плаваючі засоби і пов’язані з транспортом пристрої та обладнання», а зовсім до іншого розділу, і мають при цьому код 8429, який не включено до переліку об’єктів оподаткування згідно зі ст. 3 Закону № 1963.

Такий стан справ укотре підтверджує, наскільки важливою в питанні оподаткування транспортних засобів є чітка й однозначна їх класифікація, що дозволяє уникнути зайвих спорів.

До речі, у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, де опублікована консультація з цим же запитанням про грейдери (див. с. 99), розглядається також проблема оподаткування екскаваторів (див. ту ж сторінку). Так-от, самі податківці визнають, що часто екскаватори помилково вважаються об’єктами оподаткування за ставкою 2,5 грн. за 100 куб. см як трактори, що, у свою чергу, мають код УКТ ЗЕД 8701. Насправді ж,

екскаватори віднесено до тієї ж товарної позиції, що й автогрейдери (код 8429), незалежно від того, гусеничні вони чи колісні, що дозволяє їм уникнути оподаткування транспортним податком.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі