Теми статей
Обрати теми

Тролейбуси не є об’єктом обкладення транспортним податком

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

26. Чи оподатковуються тролейбуси податком з власників транспортних засобів?

До товарної позиції 8702 включаються всі моторні транспортні засоби, призначені для перевезення десяти людей і більше включаючи водія.

До цієї товарної позиції включаються звичайні та міжміські автобуси; тролейбуси (з живленням від контактної мережі) і «гіробуси», принцип дії яких полягає в тому, що кінетична енергія накопичується в обертальному з великою швидкістю маховику і використовується для приведення в дію електрогенератора, який живить електромотор.

До цієї товарної позиції також включаються автобуси, що можуть бути перетворені в залізничні вагони шляхом заміни коліс і блокування рульового керування, причому двигун залишається тим самим.

Слід зазначити, що тролейбуси (із живленням від контактної мережі) не є об’єктами оподаткування у зв’язку з тим, що обчислення податку для наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна (для автомобілів з електродвигуном — код 8703 90 10 00) кожного виду і марки транспортних засобів.



коментар редакції

Тролейбуси не є об’єктом обкладення транспортним податком

Наскільки нам відомо, до появи листа ДПАУ, що коментується, висновок про те, що

тролейбуси не є об’єктом обкладення податком з власників транспортних засобів, можна було зустріти лише на рівні консультацій фахівців цього відомства (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2005, № 24, с. 42; 2006, № 7, с. 37; 2009, № 13, с. 99). Сьогоднішня аргументація податківців на користь такого висновку практично нічим не відрізняється від того, що було зазначено в цих консультаціях, але цінність для платників податків оглядового листа-роз’яснення, поза сумнівом, набагато більша.

Стисло нагадаємо суть проблеми. Згідно з УКТ ЗЕД

тролейбуси, що мають код 8702 90 90 10, належать до товарної групи 8702, куди включено переважно транспортні засоби з двигуном внутрішнього згорання (наприклад, звичайні та міжміські автобуси). При цьому оподаткування зазначених транспортних засобів питань не викликає, оскільки ставку податку для цього коду встановлено ст. 3 Закону № 1963 залежно від об’єму циліндрів такого типу двигуна. У тролейбусів же двигун іншого типу — електродвигун, а для транспортних засобів із таким двигуном ставку податку встановлено залежно від його потужності за кодом 8703 90 10 00, до якого тролейбуси не належать.

От і виходить, що

розрахувати податок з власників транспортних засобів за тролейбуси виходячи з установлених у Законі № 1963 об’єкта оподаткування та ставок податку не можна.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі