Теми статей
Обрати теми

Сміттєвози не є транспортними засобами спеціального призначення

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

27. Щодо оподаткування автомобілів сміттєвозів.

Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів і вантажів, відносяться до коду 8705 Гармонізованої системи опису та кодування товарів, на якій базується Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД — товарна номенклатура), яка покладена в основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України, що затверджена Законом України від 05.04.2001 № 2371-III «Про Митний тариф України», із відповідними змінами і доповненнями, які є об’єктами оподаткування відповідно до статті 2 Закону № 1963-XII.

Відповідно до статті 313 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV, із змінами і доповненнями, визначено, що митні органи відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТЗЕД, тобто, на Держмитслужбу покладено право здійснення остаточних висновків щодо визначення кодів ТН ЗЕД.

Згідно з роз’ясненнями Державної митної служби України (лист від 11.04.2000 № 11/3-3273) до товарної позиції 8705 — «Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів (автомобілі технічної допомоги, автокрани, пожежні автомобілі, автобетономішалки, автомашини для прибирання шляхів, автомобілі з рентгенівськими установками)» включається ряд типів машин, вироблених або пристосованих, обладнаних різними пристроями, що дають їм можливість виконувати визначенні не транспортні функції, тобто основною метою транспортного засобу з цієї позиції не є перевезення людей або вантажів.

Наприклад, до позиції 8705 відносяться автомобілі, обладнані драбинами або підйомними платформами для ремонту контактних підвісних мереж вуличного освітлення; автомобілі із стрілою, яка регулюється, та платформою для кінознімального або телевізійного обладнання; автомобілі, які застосовуються для чистки вулиць, канав, аеродромних злітно-посадочних смуг; автокрани; автобурові; пересувні лабораторії; автомайстерні, обладнані різними станками та інструментами, зварювальними пристроями.

У зазначеному листі також було визначено, що до товарної позиції 8704 — «Автомобілі вантажні» включаються:

«Звичайні вантажівки і фургони (відкриті, з брезентовим верхом, закриті і т. інш.); автомобілі і фургони усіх видів для доставки вантажів додому, фургони для переїздів із квартири на квартиру; вантажівки з автоматичними розвантажувальними пристосуваннями (вантажівки з перекидним кузовом і т. ін.); автомобілі-цистерни (незалежно від того, обладнані вони насосами чи ні); рефрижераторні або термоізольовані вантажівки; багатонастильні вантажівки для перевезення кислоти в ізольованих від ударів контейнерах, балонах із бутаном і т. інш.; важкі вантажівки з рамами, що відкидаються, і заглибними похилими трапами для перевезення танків, піднімальних або траншеєкопальних машин, електричних трансформаторів і т. інш.; вантажівки, спеціально призначені для перевезення свіжого бетону, за винятком бетономішалок за товарною позицією 8705; сміттєзбірники, незалежно від того, обладнані вони навантажувальними, трамбувальними, демфіруючими та іншими пристроями або ні

Ураховуючи вищевикладене,

автомобілі-сміттєвози незалежно від того, обладнані вони навантажувальними, трамбувальними, демфіруючими та іншими пристроями чи ні відносяться до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні» та повинні оподатковуватись за ставками, визначеними статтею 3 Закону № 1963-XII.



коментар редакції

Сміттєвози не є транспортними засобами спеціального призначення

Питання, що розглядаються в пп. 27, 33 і 35 цього листа, пов’язані з

проблемою віднесення тих чи інших транспортних засобів до автомобілів спеціального призначення (код за УКТ ЗЕД 8705). Досить важливим видається питання правильної класифікації автомобілів-сміттєзбирачів, на яке ДПАУ відповідає в п. 27, оскільки згідно з технологічним процесом вивезення твердих побутових відходів більшу частину робочого часу таких автомобілів займають операції із завантаження вмісту сміттєвих контейнерів, а на власне транспортну роботу (перевезення сміття) відводиться незначна частина часу.

Насамперед, зауважимо, що Закон № 2344 містить дещо іншу класифікацію транспортних засобів, ніж УКТ ЗЕД та, як наслідок, Закон № 1963, що базується на ній при визначенні об’єкта оподаткування. Згідно зі ст. 1 Закону № 2344 транспортні засоби можуть бути спеціалізованого та спеціального призначення. При цьому

спеціалізованими вважаються транспортні засоби, які призначені для перевезення певних категорій пасажирів чи вантажів (автобус для перевезення дітей, інвалідів, пасажирів певних професій, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, швидка медична допомога, автомобіль інкасації, ритуальний автомобіль тощо) та мають спеціальне обладнання (таксі, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо).

До

транспортних засобів спеціального призначення належать транспортні засоби, призначені для виконання спеціальних робочих функцій (для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автобетономішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо).

Таким чином, згідно із Законом № 2344

автомобілі-сміттєвози є транспортними засобами спеціального призначення, що, однак, не збігається з підходом, якого дотримується ДПАУ в цьому питанні.

Як відомо, думка податківців про оподаткування окремих видів транспортних засобів здавна базується на роз’ясненні щодо їх класифікації, викладеному в листі Держмитслужби України від 11.04.2000 р. № 11/3-3273*, про необхідність застосування якого з цією метою йдеться в листі ДПАУ від 21.04.2000 р. № 5638/7/17-0317-110.

* На сьогодні рекомендуємо користуватися Поясненнями № 68.

Щодо автомобілів-сміттєвозів

ще в консультації з журналу «Вісник податкової служби України», 2003, № 7, а також у листі ДПАУ від 08.02.2006 р. № 1059/6/17-0315 незмінно зазначалося про їх належність, незалежно від того, обладнані вони навантажувальними, трамбувальними та іншими пристроями чи ні, до товарної позиції 8704 «Автомобілі вантажні». Той же підхід продемонстровано і в консультаціях, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 7, с. 30; 2009, № 13, с. 50 і 99, що присвячено застосуванню деяких позицій Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності при визначенні об’єктів оподаткування з власників транспортних засобів.

Незважаючи на те що згаданий лист ДПАУ від 08.02.2006 р. № 1059/6/17-0315 сьогодні втратив чинність, думка податківців, висловлена в п. 27 оглядового листа-роз’яснення, залишилася тією самою:

сміттєвози не можна віднести до спеціальних транспортних засобів, оскільки вони призначені для перевезення вантажу певної категорії, а саме сміття. Викладене означає, що при обчисленні транспортного податку за цю категорію транспортних засобів ставка податку, що застосовується, буде в кілька разів перевищувати ту, на яку можуть розраховувати автомобілі спеціального призначення. До того ж, ставка податку для таких автомобілів є постійною, а для вантажівок — залежить від об’єму циліндрів двигуна.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі