Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо транспортних засобів, які не є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів

Редакція ПБО
Стаття

Щодо транспортних засобів, які не є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів

 

Чи вказуються в Розрахунку сум податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів транспортні засоби, які не є об’єктом оподаткування, та чи подається платником податків звіт за ф. № 1-ПП?

 

Відповідно до ст. 6 Закону України від 11.12.91 р. № 1963-ХII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», із змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963), податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів, а податку з власників водних транспортних засобів — виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статті 3 цього Закону № 1963.

Юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Згідно зі ст. 2 Закону № 1963 до транспортних засобів, що не є об’єктами оподаткування, належать:

трактори на гусеничному ходу — код 8701 30;

мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об’ємом циліндра двигуна до 50 куб. см — код 8711 10;

тільки автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги та пожежні — код 8705;

транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, — код 8709;

машини і механізми для сільськогосподарських робіт — коди 8432; 8433;

тільки яхти, судна парусні і човни спортивні — коди 8903 91; 8903 92; 8903 99.

Платники податку (юридичні особи) самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за ставками, зазначеними у статті 3 Закону № 1963.

Статтею 4 Закону № 1963 встановлено перелік пільг з податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів щодо транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Інструкції про порядок заповнення форми звіту № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності», затвердженої наказом ДПА України від 23.07.2004 р. № 419/453 (далі — Інструкція) звіт за ф. № 1-ПП подається юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, — платниками податків, у тому числі ПДВ, та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які зареєстровані платниками ПДВ, на яких законами покладено обов’язок утримувати та/або сплачувати податки, збори (обов’язкові платежі) та які використовують право на пільгу в оподаткуванні.

Враховуючи вищевикладене, платники податку не вказують у Розрахунку сум податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів транспортні засоби, які не є об’єктом оподаткування, та не подають звіт за ф. № 1-ПП.

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі