Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Автомобіль викрали: з якого періоду не сплачувати за нього транспортний податок

Редакція ПБО
Стаття

Автомобіль викрали: з якого періоду не сплачувати за нього транспортний податок

 

Зі стоянки підприємства викрадено автомобіль. Підприємство направило заяву до відповідних органів МВС, і в тому ж місяці за цим фактом було порушено кримінальну справу. З якого періоду підприємство має право не сплачувати транспортний податок за викрадений автомобіль? Як платити податок, якщо цей автомобіль буде знайдено та повернуто підприємству?

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11 грудня 1991 року № 1963-XII (далі — Закон № 1963) у разі викрадення транспортного засобу податок його власником не сплачується, якщо факт викрадення підтверджується відповідними документами органів, якими порушено відповідну кримінальну справу.

Таким чином, у разі викрадення транспортного засобу платник має право припинити сплату податку з власників транспортних засобів. Припинення сплати податку юридичними особами у такому випадку здійснюється аналогічно до порядку, зазначеному в частині 3 статті 5 Закону № 1963, де передбачено проведення перерахунку розміру податку за зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані) транспортні засоби.

Тобто, у разі викрадення транспортного засобу протягом року, за умови підтвердження факту викрадення, здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні.

Розмір податку перераховується за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому викрадено такий транспортний засіб. При цьому підприємству за аналогією з порядком перерахунку податку у разі продажу автомобіля потрібно подати уточнений Розрахунок з перерахованою сумою транспортного податку та Довідку до нього.

Оскільки при поданні уточненого Розрахунку подається Довідка, де зазначається причина подання уточненого розрахунку (наприклад, викрадення автомобіля) та здійснюється зменшення нарахованих сум податку,

платнику податку варто надати до податкового органу документ, що свідчить при викрадення авто. В іншому випадку податковий орган перед тим, як проводити зменшення нарахованих сум податку, буде змушений на підставі Закону України «Про державну податкову службу» від 4 грудня 1990 року № 509-XII звернутись для з’ясування всіх обставин до власника авто і тільки після отримання підтверджуючої інформації проводити вищезазначений розрахунок в картці особового рахунку.

У разі повернення викраденого транспортного засобу юридична особа повинна сплатити податок за кількість місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця в якому було повернуто викрадений транспортний засіб, тобто у порядку, визначеному статтею 5 Закону № 1963.

При цьому власник зобов’язаний буде протягом 10 днів з дня закриття справи про крадіжку (за аналогією з придбанням авто) подати до податкового органу Розрахунок та сплатити податок за місяці, що залишилися до закінчення поточного року, включаючи місяць, в якому цей транспортний засіб знайдено.

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі