Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення від оподаткування ПДВ послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації

Редакція ПБО
Лист від 20.01.2010 р. № 785/7/16-1517

Щодо звільнення від оподаткування ПДВ послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.01.2010 р. № 785/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із надходженням численних запитів від платників податків та органів державної податкової служби щодо застосування звільнення від оподаткування податком на додану вартість при наданні послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації санітарно-епідеміологічними закладами Міністерства охорони здоров’я України, що мають на це спеціальний дозвіл (ліцензію), і повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.1.8 пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки послуг у сфері охорони здоров’я згідно з переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на поставку таких послуг, а також з поставки послуг реабілітаційними установами для інвалідів і дітей-інвалідів, що мають ліцензію на поставку таких послуг.

На виконання цієї норми Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 05.10.98 р. № 1602 «Про послуги з охорони здоров’я, операції з надання яких закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами та доповненнями), якою затверджено Перелік послуг з охорони здоров’я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної і судово-психіатричної експертизи), операції з надання яких закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, не звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі — Перелік).

Враховуючи зазначене, операції з надання усіх послуг з охорони здоров’я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної та судово-психіатричної експертизи) закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг незалежно від джерел покриття їх вартості, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім послуг, включених до Переліку.

Відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2005 (набрала чинності з 01.04.2006 р.; затверджено наказом Держстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (зі змінами та доповненнями)), діяльність, яка здійснюється санітарно-профілактичними закладами (санітарно-епідеміологічними станціями, дезінфекційними станціями, підприємствами профілактичної дезінфекції тощо), є

діяльністю у сфері охорони здоров’я населення, що належить до підкласу 85.14.0 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я людини».

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліку закладів охорони здоров’я», який зареєстровано Мін’юстом України 12.11.2002 р. № 892/7180, санітарно-епідеміологічні заклади віднесені до

закладів охорони здоров’я.

Враховуючи зазначене,

операції з надання послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації санітарно-епідеміологічними закладами Міністерства охорони здоров’я України, що мають на це спеціальний дозвіл (ліцензію), відповідно до підпункту 5.1.8 пункту 5.1 статті 5 Закону звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Одночасно

слід зазначити, що підпунктом 7.4.2 пункту 7.4 статті 7 Закону встановлено, що у разі якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Повідомляючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України інформує, що

інші податкові роз’яснення застосовуються в частині, що не суперечить цьому податковому роз’ясненню.

Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих органів державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Послуги з дезінфекції: справедливість відновлено — пільгу з ПДВ визнали

Приємно, що податківці виправили свою помилку та визнали, що

послуги з дезінфекції, дезінсекції та дератизації, які надає СЕС за наявності відповідної ліцензії, підпадають під ПДВ-пільгу згідно з п.п. 5.1.8 Закону про ПДВ.

Аргументи в листі повторюють ті, що ми викладали у своєму коментарі до попереднього листа ДПАУ на цю тему від 26.12.2008 р. № 27248/7/16-1517-04 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 77, в якому вона була проти пільги. Однак у листі, що коментується, ДПАУ повідомила, що всі попередні листи (тобто листи з поганими висновками) не діють.

Отже, СЕС може дезінфікувати без ПДВ, головне, не забувати про «вхідний» ПДВ, який не може бути включено до податкового кредиту!

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі