Теми статей
Обрати теми

Особу, яка виконує обов’язки бухгалтера за цивільно-правовою угодою, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності

Редакція ПБО
Лист від 29.10.2009 р. № 11145/6/10-5015/3550

Особу, яка виконує обов’язки бухгалтера за цивільно-правовою угодою, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.10.2009 р. № 11145/6/10-5015/3550

 

Державна податкова адміністрація України <…>, щодо застосування органами державної податкової служби України положень Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) повідомляє таке.

Відповідно до статті 9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

За змістом статті 364 Кримінального кодексу України у поєднанні з частиною сьомою статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 (далі — Закон № 996)

головний бухгалтер підприємства є посадовою особою.

Статтею 14 КУпАП передбачено, що посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з недотриманням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров’я населення та інших правил, забезпечення дотримання яких входить до їх службових обов’язків.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509 до завдань органів державної податкової служби віднесено повноваження щодо запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, відвернення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Пунктом 1 частини першої статті 255 КУпАП установлено, що у справах про адміністративні правопорушення, які розглядаються органами, зазначеними у статтях 218 — 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на це посадові особи органів державної податкової служби (статті 512, 1551, 1631 — 1634, 164, 1645, 1772).

Статтею 2342 КУпАП установлено, що органи державної податкової служби України розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з ухиленням від подання декларації про доходи (ст. 1641), порушенням порядку подання фінансової звітності та ведення бухгалтерського обліку при ліквідації юридичної особи (ст. 1666).

Частиною другою статті 255 КУпАП передбачено, що у справах про адміністративні правопорушення, розгляд яких віднесено до відання органів, зазначених у статтях 222 — 24415 КУпАП, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на це посадові особи цих органів.

Таким чином, відповідно до норм частини першої та другої статті 255 КУпАП уповноважені посадові особи органів державної податкової служби можуть складати протоколи про адміністративні правопорушення за статтями 512, 1551, 1631 — 1634, 164, 1641, 1645, 1666, 1772 КУпАП.

Щодо головного бухгалтера підприємства, який працює за трудовим договором, уповноваженими особами органів державної податкової служби можуть складатися протоколи про адміністративні правопорушення за статтями 1551, 1631 — 1634 КУпАП.

У разі віднесення посадовою інструкцією головного бухгалтера до його функціональних повноважень обов’язку забезпечення дотримання на підприємстві вимог законодавства, за порушення якого передбачено відповідальність статтями 512, 164, 1645, 1666, 1772 КУпАП, щодо нього як відповідальної посадової особи також може бути складено протокол про адміністративне правопорушення.

Частиною третьою статті 8 Закону № 996 передбачено, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, зберігання оброблених документів, регістрів та звітності протягом установленого строку, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Частина четверта цієї статті визначає, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

уведення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

користування послугами фахівця з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися.

Частина сьома статті 8 Закону № 996 передбачає можливість

покладання обов’язків головного бухгалтера на особу, яка не працює на посаді бухгалтера з відповідним повноваженням складати та підписувати первинні і звітні документи.

Частиною восьмою статті 9 Закону № 996 установлено, що

відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку і недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

З урахуванням викладеного,

якщо особа, яка виконує обов’язки бухгалтера (за цивільно-правовою угодою, довіреністю або на підставі іншого правочину), уповноважена здійснювати функції фахівця з бухгалтерського обліку, про що видано відповідний наказ керівника підприємства, вона притягується до адміністративної відповідальності на загальних підставах.

 

Заступник голови Н. Рубан

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі