Теми статей
Обрати теми

Хто такі посадові особи?

Редакція ПБО
Стаття

Хто такі посадові особи?

 

Відповідь на це запитання важлива у випадках, коли як суб’єктів, до яких може бути застосовано адмінстягнення, названо тільки посадових осіб. Спори про те, кого слід уключати до цієї категорії, ведуться давно. Із зрозумілих причин контролюючі органи, як правило, схильні включати до цієї категорії суб’єктів якомога більшу кількість осіб. Чи є для цього підстави, розглянемо в цій статті.

Олена УВАРОВА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

У питанні визначення правового статусу посадових осіб

КпАП обмежується лише вказівкою на те, що посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з недотриманням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров’я населення та інших правил, забезпечення виконання яких входить до їх службових обов’язків (ст. 14 КпАП). Як бачимо, визначення того, кого слід вважати посадовими особами, КпАП не дає.

Пропонуємо для відповіді на це запитання звернутися до інших нормативних актів, в яких розкривається поняття «посадова особа», що могло б служити орієнтиром у цілях застосування положень

КпАП.

Почнемо із

Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII як найбільш спеціального в цьому питанні.

Відповідно до нього

посадові особи — це керівники та заступники керівників державних органів та їх апарату, інші державні службовці, на яких законами або іншими нормативними актами покладено здійснення організаційно-розпорядчих та консультаційно-дорадчих функцій.

ГКУ

для вирішення питання про те, кого вважати посадовою особою господарського товариства, пішов шляхом простого перелічення. До переліку посадових осіб госптовариства, зокрема, уключені голова та члени виконавчого органу госптовариства, голова ревізійної комісії, у товариствах, де створена наглядова рада, — голова та члени наглядової ради. Аналогічний перелік наведено в Законі про госптовариства та Законі про АТ.

Поняття посадової особи наводиться і в інших нормативних актах. Так, згідно з

Митним кодексом України посадовими особами підприємства слід вважати керівників та інших працівників підприємства, які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов’язків відповідають за виконання вимог, установлених МКУ, законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи, укладеними в установленому законом порядку.

Слід зазначити, що аналіз судової практики застосування положень

КпАП свідчить, що визначальними критеріями для віднесення працівника до категорії посадових осіб є виконання ним організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків. Їх зміст розкрито в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво». Відповідно до позиції Пленуму ВСУ:

організаційно-розпорядчі обов’язки — це обов’язки зі здійснення керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах або організаціях незалежно від форми власності. Такі функції виконують, зокрема, керівники підприємств, установ та організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт (майстри, виконроби, бригадири тощо) (див. зокрема, з цього питання лист Мінпраці від 22.11.2006 р. № 309/13/133-06);

адміністративно-господарські обов’язки — це обов’язки з управління або розпоряджання державним, колективним або приватним майном. Такими повноваженнями наділені начальники планово-господарських, фінансових відділів та служб, завідувачі складів, магазинів, майстерень, ательє, їх заступники, керівники відділів підприємств тощо.

Такий підхід сприйняли й контролюючі органи (див., наприклад,

Порядок застосування норм пункту 15.4 статті 15 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», затверджений наказом ДПАУ від 19.03.2001 р. № 113; див. також лист Мін’юсту від 09.08.2002 р. № 24-30-2054).

Так, у

роз’ясненні ДКЦПФР від 20.10.2009 р. № 14 на підставі наведених критеріїв до посадових осіб віднесено голову та членів виконавчого органу, голову ревізійної комісії, голову та членів ради госптовариства, головного бухгалтера.

І навпаки, невідповідність зазначеним критеріям дає підстави для висновку, що

фізособи-підприємці не повинні вважатися посадовими особами та притягуватися до відповідальності за тими статтями КпАП, в яких як суб’єктів відповідальності названо тільки посадових осіб (див. абзац другий п. 5 постанови Пленуму ВСУ від 08.10.2004 р. № 15, листи Держцінінспекції від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660, Державної податкової адміністрації в м. Києві від 29.11.2006 р. № 992/10/31-106, Держкомзему від 01.09.2004 р. № 6-8-768/410).

Водночас нагадаємо: на думку Мін’юсту, фізособа-підприємець може бути визнана посадовою особою, але тільки у випадку, якщо вона наймає на умовах трудового договору працівників. У цьому випадку певні обов’язки, які фізособа-підприємець виконує щодо своїх працівників, мають статус організаційно-розпорядчих. Це, зокрема: визначення розміру заробітної плати, розпорядку робочого дня, застосування дисциплінарних стягнень тощо (див.

лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548 на с. 46).

Слід зауважити, що

посадовою особа вважається не тільки у випадку, якщо здійснює відповідні функції або виконує обов’язки постійно, а й тоді, коли вона робить це тимчасово або за спеціальним дорученням (лист Держкомпідприємництва від 09.07.2004 р. № 4655, лист Мін’юсту від 09.08.2002 р. № 24-30-2054).

Для бухгалтера важливо також знати, що згідно з

п. 7 постанови Пленуму ВСУ від 08.10.2004 № 15 до посадових осіб належать, зокрема, «посадові особи підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, їх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи, на яких покладено обов’язки з ведення бухгалтерського обліку, подання податкових декларацій, бухгалтерських звітів, балансів, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою обов’язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів (керівники; особи, які виконують їх обов’язки; інші службові особи, яким у встановленому законом порядку надано право підписання фінансових документів)». На підставі цієї позиції ДПАУ небезпідставно вважає, що до посадових осіб належать не тільки бухгалтери, а й особи, які виконують обов’язки бухгалтера за цивільно-правовим договором та на яких власником покладено організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські обов’язки (див. лист ДПАУ від 29.10.2009 р. № 11145/6/10-5015/3550 на с. 44).

І навпаки, особа, яка обіймає посаду бухгалтера, автоматично не потрапляє до категорії посадових. Такий статус отримує тільки бухгалтер, наділений організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими повноваженнями, про що, зокрема, може свідчити наявність у бухгалтера права підпису звітності підприємства та первинних документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі