Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Закон щодо держпідтримки літакобудівної промисловості набрав чинності

Редакція ПБО
Новини від 20.01.2010 р. № 1814-IV

Закон щодо держпідтримки літакобудівної промисловості набрав чинності

 

На доповнення до раніше наданої інформації про прийняття

Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки літакобудівної промисловості в Україні» від 20.01.2010 р. № 1814-IV (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 13, с. 4) повідомляємо, що зазначений Закон набрав чинності з 11 лютого 2010 року у зв’язку з його офіційним опублікуванням у газеті «Голос України», 2010, № 24.

Разом з тим, слід зауважити, що згідно з

п. 1 розд. II «Прикінцеві положення» цього Закону ті його норми, якими вносяться зміни до законів України «Про Єдиний митний тариф» та «Про податок на додану вартість», застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, на який припадає день опублікування цього Закону, тобто з 1 березня 2010 року.

Інші зміни, а саме до:

Закону України «Про плату за землю» щодо звільнення до 1 січня 2016 року суб’єктів літакобудування від сплати земельного податку за земельні ділянки, які безпосередньо використовуються для цілей виробництва кінцевої продукції;

— Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

, якими запроваджуються три різновиди амортизації — звичайна, бонусна та прискорена, а також надається визначення кожної з них та регламентуються підстави і правила для їх застосування;

застосовуються починаючи

з податкового періоду, на який припадає день опублікування цього Закону, тобто з 1 січня 2010 року.

Таким чином, ті платники податку, на яких розповсюджуються зазначені нововведення, зможуть урахувати їх у Податковому розрахунку земельного податку на 2010 рік шляхом уточнення податкових зобов’язань з цього податку за весь рік в цілому та в декларації з податку на прибуток підприємства починаючи зі звітності за I квартал поточного року.

Дещо проблематичнішим виглядає питання про початок застосування змін до

Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо чергового збільшення терміну розрахунків у ЗЕД з 90 до 180 календарних днів, оскільки в контексті цього Закону поняття «податковий період» не має сенсу. На наш погляд, ця норма набуває чинності з 11 лютого 2010 року, але остаточну впевненість у цьому можуть дати лише відповідні роз’яснення Нацбанку та ДПАУ, про що ми повідомимо додатково.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі