Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Зміни до законодавства про відходи

Редакція ПБО
Новини від 21.01.2010 р. № 1825-VI

Зміни до законодавства про відходи

 

Законом України від 21.01.2010 р. № 1825-VI

унесено зміни до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами. При цьому найбільш суттєвих змін зазнав Закон України «Про відходи» і, зокрема, ті його норми, що регулюють стягнення плати за розміщення відходів.

Відтепер розмір такої плати встановлюється на підставі нормативів, що розраховуються на одиницю обсягу утворених відходів залежно від рівня їх небезпеки, кількості попередньо накопичених відходів, ступеня безпеки спеціально відведених місць чи об’єктів та цінності території, на якій вони розміщені.

Базовими нормативами плати за розміщення відходів є

:

— плата за розміщення відходів у межах гранично допустимих нормативів;

— плата за розміщення відходів у межах установлених лімітів (тимчасово узгоджених нормативів).

При цьому обсяги відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія і які не передані на утилізацію, вважаються понадлімітними.

Крім того, передбачено, що

для окремих регіонів установлюються коефіцієнти до базових нормативів плати за розміщення відходів. Диференційовані ставки плати за розміщення відходів визначаються шляхом множення базових нормативів плати на коефіцієнти.

Як і раніше, плата за розміщення відходів стягується

у межах установлених лімітів та за понадлімітне розміщення відходів, причому для обчислення останньої має застосовуватися коефіцієнт, який дорівнює 5 (зауважимо, що на сьогодні згідно з п. 8 Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303, застосовується «понадлімітний» коефіцієнт, що дорівнює 10).

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами» від 21.01.2010 р. № 1825-VI

набрав чинності з 16 лютого 2010 року («Голос України», 2010, № 27). При цьому для практичної реалізації тих його норм, що стосуються запровадження нового механізму стягнення плати за розміщення відходів, від Кабінету Міністрів слід дочекатися установлення базових нормативів та визначення порядку встановлення диференційованих ставок такої плати, про що ми повідомимо додатково.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі