Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту з ПДФО

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Щодо податкового кредиту з ПДФО

Оглядовий лист Державної податкової адміністрації України від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України узагальнила податкові роз’яснення, які надавалися платникам податку та податковим органам щодо застосування норм Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб», та підготувала оглядовий лист стосовно найбільш актуальних питань з оподаткування цим податком, яким слід керуватися у практичній роботі.

<…>

ПЕРЕЛІК РОЗ’ЯСНЕНЬ

стосовно застосування листа ДПА України «Щодо податкового кредиту з ПДФО» від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717:

VII. Податковий кредит

1.      Що таке податковий кредит для фізичних осіб (огляд Закону № 889)

2.      Оплату за навчання в яких закладах можна включати до податкового кредиту

3.      Включення платником податку до податкового кредиту сум коштів, сплачених за навчання

4.      Алгоритм розрахунку суми ПДФО, яка підлягає поверненню з бюджету платнику податку у зв’язку з нарахуванням ним податкового кредиту

9. Щодо проведення розрахунку податкового кредиту

10. Актуальні питання щодо податкового кредиту

Питання 1. Чи можна подати у податкову інспекцію декларацію на податковий кредит після 1 квітня цього року? Не буде це розглядатися як порушення і чи не будуть податківці застосовувати штрафні санкції за несвоєчасну подачу декларації?

Питання 3. Чи має право на податковий кредит військовослужбовець?

Питання 4. У зв’язку з нестачею власних коштів на навчання дитини у ВУЗі на ці цілі батьком було взято кредит у кредитній спілці. Чи має такий платник податку право на податковий кредит, якщо вартість навчання проплачено за рахунок такої позики?

Питання 5. Якщо не збережено квитанції про сплату вартості навчання дитини у ВУЗі, чи може платник податку підтвердити факт оплати довідкою з ВУЗу та нарахувати податковий кредит?

Питання 6. Платником податку у 2007 році було сплачено за навчання дитини у ВУЗі всього 1200 грн. З них 600 грн. — за перший семестр 2007 року та 600 грн. — за другий семестр 2008 р. Чи слід приймати у податковий кредит всю суму, сплачену у 2007 році?

Питання 7. Якщо дитині більше 23-х років, вона навчається і не працює, за її навчання платять батьки (але квитанції від дитини), чи мають батьки право на податковий кредит? Чи є у батьків право на податковий кредит за 2004 рік якщо такій дитині у лютому 2004 р. виповнилося 24 роки?

Питання 8. Батьки розлучені. Донька проживає разом з матір’ю, але за її навчання у ВУЗі сплачує батько, який мешкає у іншому місті. Чи має право на податковий кредит такий батько?

Питання 9. У зв’язку з релігійними переконаннями платник податку офіційно відмовився від ідентифікаційного номера. Чи права податкова інспекція, коли відмовляє у нарахуванні податкового кредиту за навчання?

Питання 10. Чи можна включати до податкового кредиту за навчання кошти, які сплачуються платниками податку за додаткові освітні послуги, що надаються студентам, які навчаються за державним замовленням у державному вищому навчальному закладі?

Питання 11. Чи може ДПА України як виняток надати право на нарахування податкового кредиту бабусі, яка сплачувала за навчання у ВУЗі онуки, в якої немає батьків?

Питання 12. Чи має право на податковий кредит за навчання своєї дитини підприємець?

Питання 13. Чи є у батька право на податковий кредит за навчання дитини, якщо договір на навчання укладено між ВУЗом та студентом (дитиною), і у документах (квитанціях) про оплату навчання зазначено П. І. Б. дитини-студента, який не працює і не одержує заробітну плату?

Питання 14. Чи є у батька право на податковий кредит, якщо договір на навчання укладено між ВУЗом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлені на ім’я студента, який не має самостійних джерел доходу?

Питання 15. Якщо платник податку навчає 2-х і більше своїх дітей, обмеження щодо неперевищення суми сплачених на навчання коштів понад встановлену суму на місяць стосується загальної суми, сплаченої платником податку за навчання всіх членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення, чи застосовується окремо до кожного з них?

Питання 16. Яка кількість місяців навчання приймається до розрахунку податкового кредиту?

Питання 18. Якщо платник податку з метою реалізації права на податковий кредит пред’явить податковому органу копію кількох квитанцій на оплату навчання за 2004 рік, в частині з яких зазначено безпосередньо П. І. Б. платника податку, а в інших — П. І. Б. його дружини, яка до того ж носить інше прізвище, чи приймаються як підтвердні документи для платника податку, що подав декларацію з метою одержання відшкодування за податковим кредитом, квитанції, де платником зазначена дружина?

Питання 19. Чи має батько (мати) право на податковий кредит за навчання дитини, якщо їх дитина навчається у ВУЗі та паралельно працює і одержує заробітну плату?

Питання 20. Чи можна включити до податкового кредиту суми за навчання на військовій кафедрі у ВУЗі, які сплачуються окремо від оплати за основне (фахове) навчання?

Питання 21. При ВУЗах існують підготовчі курси, навчання на яких дає право вступу до цих навчальних закладів без послідуючих вступних іспитів (такий абітурієнт «автоматично» зараховується до ВУЗу на 1-й курс навчання), тобто, нібито ці курси і подальше безпосереднє навчання у цьому навчальному закладі є єдиним безперервним процесом (циклом навчання). Чи приймається до податкового кредиту оплата навчання на таких підготовчих курсах?

Питання 22. Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім’ї першого ступеня споріднення)?

11. Включення до складу податкового кредиту суми страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя платника податку або його члена сім’ї, сплаченої працедавцем-резидентом такого платника податку

12. Щодо податкового кредиту на штучне запліднення

Питання 1. Чи може чоловік претендувати на податковий кредит щодо вартості штучного запліднення?

 

Наступний фрагмент

 

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі