Теми статей
Обрати теми

Документи, які необхідно подати до податкової інспекції для реалізації права на податковий кредит

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

3. Включення платником податку до податкового кредиту сум коштів, сплачених за навчання

Підставою для включення платником податку до податкового кредиту сум коштів, сплачених за навчання, є наявність у нього відповідних платіжних документів, що підтверджують сплату ним цих сум, наприклад таких, як платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів; або

квитанція банку чи відділення зв’язку; або довідка працедавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу на його навчання або навчання інших членів його сім’ї першого ступеня споріднення до навчальних закладів.

При цьому у платіжному документі має бути зазначено саме П. І. Б. платника податку, який претендує на податковий кредит.

Оригінали зазначених документів не надсилаються (не надаються) податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

Платник податку, який бажає скористатися правом на податковий кредит щодо сум, сплачених на навчання, може подати річну податкову декларацію до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (місцем постійного або переважного проживання платника податку, місця податкової реєстрації платника податку, визначене згідно з законодавством) про суму свого загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати та вказати в ній сплачені суми та підтвердні документи щодо податкового кредиту.

При цьому бланк декларації видається податковим органом безкоштовно, а працівники податкової інспекції зобов’язані також безкоштовно надати необхідну консультаційну допомогу щодо заповнення декларації.

Річна податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою на це платником податку. Декларація подається до податкового органу за місцем податкової адреси платника протягом всього податкового року, наступного за звітним.

Платник податку, який бажає скористатися правом на податковий кредит, заповнює у названій декларації п. 1.1 Розділу I, де зазначає загальну суму заробітної плати, нарахованої у звітному році, та суму податку, утриманого та перерахованого з неї до бюджету.

Витрати, підтверджені платником податку документально, зазначаються платником податку у Переліку витрат (за формою, наведеною у додатку № 1 до листа

ДПА України № 4082/7/17-0217 від 28.02.2007), який додається до декларації.

Розрахунок сум податку, що підлягає поверненню платнику податку із бюджету або сплаті до бюджету, провадиться платником податку

самостійно (ст. 17 Закону) за формою розрахунку, наведеною у додатку № 2 до вказаного листа ДПА України, який також слід додати до декларації. При цьому податкові органи, на прохання платника, мають надати допомогу у проведенні розрахунків.

Для повного та своєчасного проведення розрахунків сум, що підлягають поверненню з бюджету внаслідок застосування платниками податку права на податковий кредит доцільно рекомендувати платникам податку додавати до декларації також заяву щодо зарахування сум податку, що будуть їм повертатися.



коментар редакції

Документи, які необхідно подати до податкової інспекції
 для реалізації права на податковий кредит

Для реалізації права на податковий кредит, у тому числі щодо витрат на навчання, платник податків повинен подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію (у ній заповнюється п. 1.1 Розділу 1, де вказується сума нарахованої у звітному році зарплати та суми утриманого з неї податку з доходів), а також Перелік сум витрат, які включаються до складу податкового кредиту та Розрахунок сум податку з доходів фізичних осіб (додатки 1 і 2 до листа від 29.12.2009 р. № 29058/7/17-0217). Разом із декларацією для проведення повного та своєчасного розрахунку податківці рекомендують платникам податків подавати заяву щодо способу зарахування сум податку, які їм повертатимуться (зарахування на банківський рахунок, поштовий переказ). Нагадаємо: відповідно до п. 4.5 Інструкції № 442 сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом за адресою, зазначеною в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації. /p>

Крім того, платник податків подає з декларацією

копії договору про надання освітніх послуг та копії документів, що підтверджують сплату сум за навчання: платіжного доручення на безготівкове перерахування коштів, квитанції банку або відділення зв’язку, довідки роботодавця, який за дорученням платника податків здійснював перерахування сум коштів із його доходу на його навчання або навчання інших його членів сім’ї першого ступеня споріднення, тощо. Згідно з роз’ясненнями податківців (див. консультацію «Актуальні питання щодо податкового кредиту» // «Вісник податкової служби України», 2010, № 4) підтверджуючим документом може бути меморіальний ордер за умови, що в ньому чітко зазначено як платника цього платежу П. І. Б. платника податків та призначення платежу.

У своєму листі ДПАУ звертає увагу на те, що в платіжному документі, що підтверджує оплату навчання,

має бути зазначено П. І. Б. платника податку, який претендує на податковий кредит. Водночас із загального правила є винятки. Так, у цьому ж листі податківці зазначають, що платник податків має право на податковий кредит, якщо він оплачував навчання своєї непрацюючої дитини до 23 років і на підтвердження цього надав розрахункові документи, в яких зазначено П. І. Б. дитини. Аналогічні роз’яснення було надано в листах ДПАУ від 09.03.2005 р. № 4149/7/17-3117, від 24.12.2007 р. № 26230/Г/17-0715, № 7175/7/17-0717. В інших випадках у розрахунковому документі має бути зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.

Оригінали підтверджуючих документів податківці дозволили не надавати, вони

повинні зберігатися у платника податків.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі