Теми статей
Обрати теми

Платник податків, який одержує дохід у вигляді грошового забезпечення, не має права на податковий кредит

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

10. Актуальні питання щодо податкового кредиту

Питання 1.

Чи можна подати у податкову інспекцію декларацію на податковий кредит після 1 квітня цього року? Не буде це розглядатися як порушення і чи не будуть податківці застосовувати штрафні санкції за несвоєчасну подачу декларації?

Податковим законодавством встановлено обов’язкову подачу податкової декларації у встановлені законом строки у випадках, коли таке подання передбачає нарахування та/або сплату податку до бюджету. Щодо податкового кредиту, то тут Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) передбачає виключно повернення платнику податку з бюджету частки податку з доходів фізичних осіб, сплаченого з заробітної плати (ст. 5).

Згідно з п. 15.3 ст. 15 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» при поверненні з бюджету надміру сплачених податків або на їх відшкодування у випадках, передбачених податковими законами, платники податків можуть подавати заяви (податкові декларації) протягом 1095 днів, наступних за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. Разом з тим, п.п. 5.4.2 п. 5.4 ст. 5 Закону № 889 встановлено обмеження. Згідно з цим пунктом, якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься. Тому строк подання декларацій платниками податку на одержання повернення з бюджету у зв’язку з реалізацією права на податковий кредит становить не 3 роки (1095 днів), а обмежується податковим періодом (роком).

Таким чином, при реалізації платниками податку права на податковий кредит строк подання декларацій не обмежується 1 квітня. Податкові органи прийматимуть і обраховуватимуть такі декларації протягом всього наступного за звітним року. При цьому ніяких штрафних санкцій за подання після 1 квітня декларацій на податковий кредит податковими органами застосовуватися не буде, оскільки це не передбачено законодавством.

 

<…>

 

Питання 3.

Чи має право на податковий кредит військовослужбовець?

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» (п.п. 5.4.2 п. 5.4 ст. 5) встановлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата. Згідно із визначенням поняття «заробітна плата», даним у п. 1.1 та частині «д» п. 1.3 ст. 1 Закону, заробітна плата — це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця.

Якщо у зв’язку з умовами несення служби виплачуються доходи, відмінні від заробітної плати у розумінні цього Закону, зокрема, якщо одержується грошове забезпечення, грошові винагороди та інші виплати, пов’язані з виконанням обов’язків несення служби, то такий платник податку не має права на нарахування податкового кредиту.



коментар редакції

Платник податків, який одержує дохід у вигляді грошового
забезпечення, не має права на податковий кредит

Згідно із Законом № 889 реалізувати право на податковий кредит може тільки фізична особа — резидент, яка має ідентифікаційний номер і одержує доходи у вигляді заробітної плати. У ситуації, що розглядається, фізична особа не може скористатися таким правом, оскільки не виконано одну з умов: протягом року вона одержувала доходи, відмінні від заробітної плати, — грошове забезпечення. Як роз’яснюють податківці, при отриманні доходів, пов’язаних з виконанням обов’язків несення служби (грошове забезпечення, грошові винагороди тощо), платник податків не має права на нарахування податкового кредиту.

Зауважимо, що відмова в реалізації права на податковий кредит категорії платників податків, які одержують грошове забезпечення, цілком справедлива. Річ у тім, що особи, які мають статус військовослужбовців, щомісячно одержують грошову компенсацію сум податку з доходів, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат згідно з Порядком виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, затвердженому постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 44. При цьому згідно з п. 22.7 Закону № 889 суми податку, утриманого з таких доходів, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної й повної компенсації втрат доходів.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі