Теми статей
Обрати теми

Платник податків, який претендує на отримання податкового кредиту, має підтвердити, що витрати поніс саме він

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 4.

У зв’язку з нестачею власних коштів на навчання дитини у ВУЗі на ці цілі батьком було взято кредит у кредитній спілці. Чи має такий платник податку право на податковий кредит, якщо вартість навчання проплачено за рахунок такої позики?

Відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) податковий кредит — це сума (вартість) витрат

, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, у зв’язку з придбанням послуг, в тому числі на навчання, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

При цьому Законом встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата, але не робиться ніяких застережень щодо безпосередніх джерел виникнення коштів, сплачених на навчання.

Відповідно до статті 1046 (гл. 71) Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Таким чином, враховуючи те, що суму позики (кредиту) було спрямовано на оплату навчання, а також те, що сума позики є поворотною і платник податку несе фактичні витрати на повернення такої позики, суму, сплачену за навчання за рахунок позики (кредиту), слід приймати в розрахунок податкового кредиту.



коментар редакції

Платник податків, який претендує на отримання
 податкового кредиту, має підтвердити,
 що витрати поніс саме він

Законом № 889 передбачено, що платник податків може включити до податкового кредиту витрати на своє навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі дітей,

фактично понесені ним протягом звітного року.

Підтвердженням того, що витрати фактично поніс платник податків, є платіжні документи, в яких має бути зазначено його П. І. Б. Виняток становлять випадки, коли платник податків оплачує навчання його непрацюючої дитини до 23 років. У такій ситуації допускається зазначення в підтверджуючих платіжних документах П. І. Б. дитини.

Щодо джерела отримання коштів на оплату навчання, то, як зазначає ДПАУ, Законом № 889 не передбачено будь-яких обмежень. Тобто податківцям не важливо, де

платник податків візьме гроші на оплату навчання, головне, підтвердити, що витрати поніс саме він.

Наприклад, якщо навчання платника податків або його дитини оплачує підприємство-роботодавець, такий платник податків не має права на податковий кредит, оскільки витрати на навчання несе не він, а його роботодавець.

Оскільки в цій ситуації для оплати навчання платник податків скористався кредитом, який було надано на поворотній основі, він має право претендувати на податковий кредит.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі