Теми статей
Обрати теми

Оплату за навчання здійснено у звітному році за цей та наступний роки — до податкового кредиту за звітний рік включається тільки оплата навчання цього року

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 5.

Якщо не збережено квитанції про сплату вартості навчання дитини у ВУЗі, чи може платник податку підтвердити факт оплати довідкою з ВУЗу та нарахувати податковий кредит?

Ні, оскільки відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат, тобто платіжними документами. Довідка з ВУЗу про те, що на рахунок цього навчального закладу поступили кошти за навчання певного студента, не є платіжним документом, і тому для одержання податкового кредиту слід пред’являти податковому органу виключно зазначені Законом документи: квитанції (інші платіжні документи).

 

Питання 6.

Платником податку у 2007 році було сплачено за навчання дитини у ВУЗі всього 1200 грн. З них 600 грн. — за перший семестр 2007 року та 600 грн. — за другий семестр 2008 р. Чи слід приймати у податковий кредит всю суму, сплачену у 2007 році?

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» визначає, що податковий кредит — це сума (вартість) витрат, в тому числі на навчання, понесених платником податку, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року.

Відповідно до п. 5.3 ст. 5 цього Закону платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року витрати, фактично понесені ним протягом такого звітного року. Тобто до складу податкового кредиту за 2007 звітний рік можуть бути включені витрати, понесені платником податку в 2007 році безпосередньо за місяці навчання 2007 року. Що стосується сум, сплачених у 2007 р. за періоди навчання 2008 року, то такі суми можуть бути включені до податкового кредиту 2008 року на підставі цієї ж квитанції про оплату, здійснену у 2007 році.



коментар редакції

Оплату за навчання здійснено у звітному році за цей
та наступний роки — до податкового кредиту за звітний рік
 включається тільки оплата навчання цього року

Розглянемо описану ситуацію стосовно декларативної кампанії 2010 року. Припустимо, що платник податків оплатив однією квитанцією навчання дитини у вищому навчальному закладі в навчальному році, I семестр якого припадає на 2009 рік, II семестр — на 2010 рік.

Згідно з роз’ясненнями податківців у такому разі платник податків не може віднести всю суму, зазначену у квитанції, до податкового кредиту за 2009 рік.

До складу

податкового кредиту за 2009 рік платник податків має право включити тільки суми, сплачені згідно з квитанцією у 2009 році за місяці навчання цього року.

Суми, сплачені за тією ж квитанцією у 2009 році за місяці навчання, що припадають на 2010 рік, платник податків зможе включити до податкового кредиту тільки за підсумками 2010 року.

При цьому при поданні декларації за 2009 і за 2010 роки як підтверджуючий документ додається копія квитанції, згідно з якою здійснено оплату за навчання у 2009 — 2010 роках.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі