Теми статей
Обрати теми

Той із батьків, хто оплачує навчання своєї дитини, але при цьому проживає окремо, має право на податковий кредит

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 8.

Батьки розлучені. Донька проживає разом з матір’ю, але за її навчання у ВУЗі сплачує батько, який мешкає у іншому місті. Чи має право на податковий кредит такий батько?

Згідно з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) до податкового кредиту може бути включена сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Відповідно до п.п. 1.20.4 п. 1.20 ст. 20 Закону членами сім’ї фізичної особи є її дружина або чоловік, діти як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка (у тому числі усиновлені), батьки, баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брати чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення з метою Закону вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

При цьому Закон не робить ніяких застережень щодо обов’язкового спільного проживання членів сім’ї.

Таким чином, якщо батько не позбавлений батьківських прав та його дочка не всиновлена іншим платником податку (наприклад, новим чоловіком колишньої дружини), то згідно з нормами цивільного законодавства та з метою Закону він вважається батьком — членом сім’ї доньки першого ступеня споріднення, і відповідно має право на нарахування податкового кредиту, сплаченого за навчання доньки.



коментар редакції

Той із батьків, хто оплачує навчання своєї дитини,
 але при цьому проживає окремо,
 має право на податковий кредит

Платник податків має право на включення до складу податкового кредиту за підсумками звітного року витрат на навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення, до числа яких згідно з п.п. 1.20.4 Закону № 889 належать його діти. Жодних обмежень щодо спільного проживання таких членів сім’ї з платником податків не встановлено.

Таким чином, батько дитини, який не проживає разом з нею, має право включити витрати на її навчання до складу податкового кредиту /font> за умови, що він не позбавлений батьківських прав та його дитина не всиновлена іншою особою.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі