Теми статей
Обрати теми

Платник податків оплачує навчання своїх двох дітей: як застосовувати обмеження?

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 14. Чи є у батька право на податковий кредит, якщо договір на навчання укладено між ВУЗом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлені на ім’я студента, який не має самостійних джерел доходу?

Так, оскільки Законом України «Про освіту» встановлено, що за неповнолітніх дітей (до 18 років) договір на навчання повинен укладатися їх батьками, але в договорі при цьому обов’язково зазначається П. І. Б. особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини). Враховуючи наведені вище норми Сімейного та Цивільного кодексів України платник податку — батько може скористатися правом на податковий кредит на навчання своєї дитини, якщо у якості підтверджуючих документів він пред’явить квитанції оплати навчання згідно з укладеним договором, оформлені на ім’я дитини-студента, який не має самостійних джерел доходу.

 

Питання 15.

Якщо платник податку навчає 2-х і більше своїх дітей, обмеження щодо неперевищення суми сплачених на навчання коштів понад встановлену суму на місяць стосується загальної суми, сплаченої платником податку за навчання всіх членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення, чи застосовується окремо до кожного з них?

Платник податку має право на включення до свого податкового кредиту суми витрат фактично сплачених за навчання себе та членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення (в т. ч. дітей) за умови, що сума нарахованого податкового кредиту не перевищує суми заробітної плати, одержаної протягом такого звітного року (п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону). Тобто до податкового кредиту батько може включити загальну суму, сплачену на навчання всіх своїх дітей, але за умови, що ця сума не перевищує суму нарахованої йому протягом звітного року заробітної плати. Для підтвердження цього факту платник податку (батько) має подати до податкового органу довідку з місця роботи про нараховану йому у звітному році заробітну плату та утриману (перераховану до бюджету) суму податку.



коментар редакції

Платник податків оплачує навчання своїх
 двох дітей: як застосовувати обмеження?

У запитанні йдеться про обмеження, установлене п.п. 5.3.3 Закону № 889: до податкового кредиту можна включити витрати на своє навчання або членів сім’ї першого ступеня споріднення (у тому числі своїх дітей), але не більше суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2009 році — 940 грн.), за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного року.

ДПАУ, як і раніше, відповідаючи на аналогічні запитання, пішла від прямої відповіді, обмежившись фразою про те, що сума нарахованого податкового кредиту не повинна перевищувати суми зарплати, отриманої протягом звітного року. Нагадаємо: це обмеження встановлено п.п. 5.4.2 Закону № 889. Хоча це зрозуміло і без додаткових роз’яснень, чого не скажеш з приводу обмеження, установленого п.п. 5.3.3 Закону № 889.

У ситуації, коли платник податків одночасно оплачує навчання своїх двох дітей, закономірно виникає запитання: обмеження в 940 грн. у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання поширюється окремо на кожний з договорів на навчання чи на два договори одночасно.

На думку редакції, обмеження щодо суми, сплаченої за навчання, яку можна включити до податкового кредиту, має застосовуватися окремо до кожного договору на навчання. Наприклад, якщо батько оплачує навчання своїх двох дітей, до податкового кредиту за 2009 рік він може включити суму оплати за місяці навчання першої дитини у 2009 році, але не більше 940 грн. за кожний повний або неповний місяць навчання, і суму оплати за місяці навчання другої дитини у 2009 році, але не більше 940 грн. за кожний повний або неповний місяць. При цьому загальна сума витрат, уключених платником податків до податкового кредиту, не повинна перевищувати суму заробітної плати, нарахованої йому у 2009 році. У зв’язку з цим, крім підтверджуючих документів, платник податків повинен надати довідку з місця роботи про нараховану йому у 2009 році заробітну плату та утриману суму податку з доходів.

Залишається сподіватися, що мовчання податківців — знак згоди.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі