Теми статей
Обрати теми

Квитанції оформлено не від імені платника податків — немає права на податковий кредит

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

<…>

 

Питання 18. Якщо платник податку з метою реалізації права на податковий кредит пред’явить податковому органу копію кількох квитанцій на оплату навчання за 2004 рік, в частині з яких зазначено безпосередньо П. І. Б. платника податку, а в інших — П. І. Б. його дружини, яка до того ж носить інше прізвище, чи приймаються як підтвердні документи для платника податку, що подав декларацію з метою одержання відшкодування за податковим кредитом, квитанції, де платником зазначена дружина?

Згідно з п.п. 5.3.3 ст. 5 Закону до податкового кредиту можна включити лише суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми, визначеної у підпункті 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону. При навчанні платника податку або іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення зазначена сума включається до податкового кредиту одного з таких членів за їх вибором.

Навіть при навчанні обох членів подружжя фактично сплачена сума за навчання включається окремо до податкового кредиту кожного, відповідно до вартості його навчання.

Зазначений у цьому підпункті вибір вважається здійсненим, якщо платник податку подає податкову декларацію, у якій визначається сума таких витрат.

Тобто у такому випадку, коли чоловік і дружина (або інші члени сім’ї першого ступеня споріднення) працюють та одержують заробітну плату та при цьому сплачують безпосередньо за своє навчання, то вони можуть включити до складу свого податкового кредиту лише суми, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом, де зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.



коментар редакції

Квитанції оформлено не від імені платника
 податків — немає права на податковий кредит

Позиція ДПАУ така: у платіжних документах, що підтверджують оплату навчання безпосередньо платника податків або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, має бути зазначено П. І. Б. платника податку, який претендує на податковий кредит (за винятком випадків, коли батько оплачував навчання непрацюючої дитини віком до 23 років). При цьому тільки один із членів сім’ї за їх вибором має право задекларувати податковий кредит.

Таким чином, платник податків (чоловік) не може включити до податкового кредиту суми оплати за навчання, зазначені у квитанціях, де фігурує П. І. Б. його дружини. Такі квитанції не буде прийнято податківцями як підтверджуючі документи.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі