Теми статей
Обрати теми

Батько оплатив навчання працюючої дитини — право на податковий кредит можна відстояти тільки в суді

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 19. Чи має батько (мати) право на податковий кредит за навчання дитини, якщо їх дитина навчається у ВУЗі та паралельно працює і одержує заробітну плату?

Згідно з п. 1.16 Закону податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку. Оскільки студент працює і одержує заробітну плату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб. Виходячи з норм Закону такий працюючий студент має сам подати декларацію з метою одержання податкового кредиту на навчання у межах одержаної ним протягом звітного податкового року заробітної плати. У такому випадку батьки студента, який працює і одержує заробітну плату, не мають права на нарахування податкового кредиту за навчання такої дитини-студента.



коментар редакції

Батько оплатив навчання працюючої дитини — право
 на податковий кредит можна відстояти тільки в суді

У коментарі до запитання 7 ми вже вказували на незаконність висунутої ДПАУ умови, згідно з якою платник податків може включити до податкового кредиту витрати на навчання тільки

непрацюючої дитини.

Незважаючи на те що зазначена вимога не відповідає нормам Закону № 889, на практиці батькам, які мають намір уключити до податкового кредиту витрати на навчання своєї працюючої дитини, потрібно буде відстоювати свою позицію в суді. Зауважимо, що є позитивне судове рішення в аналогічній справі (див. постанову Святошинського районного суду м. Києва № 2а-18-1/07р // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 14).

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі