Теми статей
Обрати теми

Витрати на оплату навчання дитини може включити до податкового кредиту тільки один із батьків

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 20. Чи можна включити до податкового кредиту суми за навчання на військовій кафедрі у ВУЗі, які сплачуються окремо від оплати за основне (фахове) навчання?

Оскільки це додаткова послуга навчального закладу, яка не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом і яка оплачується окремо (додатково) від сплати за навчання згідно з укладеним з ВУЗом договором на навчання за певним фахом, а включення таких витрат до податкового кредиту не передбачено чинним законодавством.

 

Питання 21.

При ВУЗах існують підготовчі курси, навчання на яких дає право вступу до цих навчальних закладів без послідуючих вступних іспитів (такий абітурієнт «автоматично» зараховується до ВУЗу на 1-й курс навчання), тобто, нібито ці курси і подальше безпосереднє навчання у цьому навчальному закладі є єдиним безперервним процесом (циклом навчання). Чи приймається до податкового кредиту оплата навчання на таких підготовчих курсах?

Навчання на підготовчих курсах є додатковою послугою навчального закладу, метою якої, виходячи навіть з назви, є підготовка до вступу на навчання до учбового закладу. Навчання на таких курсах не є обов’язковим і не зараховується у загальний курс навчання безпосередньо за обраним фахом після вступу до ВУЗу. Навчання на підготовчих курсах оплачується згідно з окремим договором. Таким чином, включення до податкового кредиту оплати за навчання на підготовчих курсах для вступу до ВУЗів не передбачено чинним законодавством.

 

Питання 22.

Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім’ї першого ступеня споріднення)?

Частиною «а» підпункту 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону чітко визначено, що при навчанні платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення витрати, понесені у зв’язку з оплатою навчання, можуть бути включені до податкового кредиту одного з таких членів за їх вибором. Зазначений вибір вважається здійсненим, якщо платник податку подає податкову декларацію, у якій визначається сума таких витрат. Тому, з метою запобігання виникненню порушень даної норми Закону, доцільно рекомендувати платникам податку, які звертаються за одержанням податкового кредиту на навчання своїх дітей (членів його сім’ї першого ступеня споріднення), зазначати (підтвердити) у деклараціях, що другий з батьків не користується правом на податковий кредит на таке навчання.



коментар редакції

Витрати на оплату навчання дитини може включити
 до податкового кредиту тільки один із батьків

У разі платного навчання дитини правом на податковий кредит може скористатися тільки один із батьків. Це повністю відповідає вимогам п.п. «а» п.п. 5.3.3 Закону № 889, згідно з яким податковий кредит може задекларувати тільки один із членів сім’ї першого ступеня споріднення за їх вибором. При цьому такий вибір здійснюється шляхом подання декларації. У зв’язку з цим податківці рекомендують платникам податків (одному з батьків) зазначати, що інший із батьків не користується правом на податковий кредит щодо витрат на навчання дитини.

Платіжні документи, що підтверджують оплату навчання, має бути оформлено на того з батьків, хто подає декларацію з метою реалізації права на податковий кредит, або на дитину за умови, що їй не більше 23 років і вона не працює.

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі