Теми статей
Обрати теми

Щодо звітності фізичних осіб — СПД, які обрали спрощену систему оподаткування

Редакція ПБО
Лист від 23.01.2010 р. № 1093/03-20

Щодо звітності фізичних осіб — СПД, які обрали спрощену систему оподаткування

Лист Пенсійного фонду України від 23.01.2010 р. № 1093/03-20

 

Правомірність постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. № 366 розглядається в судовому порядку.

Також на розгляді у Конституційному Суді України знаходиться подання Президента України щодо відповідності цієї постанови Конституції України.

До винесення судами відповідних рішень звітність до органів Пенсійного фонду України за 2009 рік від фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме звіт про нараховані та сплачені суми фіксованого розміру страхового внеску (додаток 26) та відомості, що подаються до системи персоніфікованого обліку, приймаються органами Фонду

незалежно від фактичного стану розрахунків підприємців з Фондом за 2009 рік на момент подання звітності.

 

Голова правління О. Зарудний



коментар редакції

Звітність до ПФУ повинна прийматися у підприємців
 незалежно від того, чи здійснили вони доплати
 за себе до мінімального страхового внеску

Ні для кого не секрет, що зараз правомірність постанови КМУ від 14.04.2009 р. № 336 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 35) розглядається в суді. Нагадаємо, що згідно з цією постановою особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), і члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні такими суб’єктами підприємницької діяльності та не перебувають із ними у трудових відносинах,

зобов’язані були сплачувати внески до Пенсійного фонду як за себе, так і за зазначених членів сім’ї. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, яку перераховано до Пенсійного фонду України, має бути не менше одного розміру мінімального страхового внеску за кожну особу й не більше одного розміру страхового внеску, обчисленого в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників.

Згідно з Указом Президента України від 02.11.2009 р. № 890/2009 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 90) дію цієї постанови КМУ було зупинено. З моменту опублікування цього Указу (з 05.11.2009 р.) «спрощенці» сміливо могли не здійснювати таку доплату.

Водночас на місцях в окремих органах ПФУ працівники не приймали звітність у «спрощенців» (додаток 26) і відомості, що подаються до системи персоніфікованого обліку в разі, якщо вони не вносили обов’язкову доплату до мінімального страхового внеску на рахунки ПФУ.

У листі, що коментується,

ПФУ чітко роз’яснив начальникам головних управлінь ПФУ в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що ці дії незаконні й вони зобов’язані приймати звітність у приватних підприємців — єдиноподатників незалежно від фактичного стану розрахунків підприємців з ПФУ за 2009 рік на момент подання звітності.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі