Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо нарахування пені при погашенні заборгованості, щодо якої кредитор звернувся з позовом до суду

Редакція ПБО
Стаття

Щодо нарахування пені при погашенні заборгованості, щодо якої кредитор звернувся з позовом до суду

 

Підприємство — платник податку на прибуток, не отримавши своєчасно оплату від покупця за поставлений товар, звернулося до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця, та при цьому на підставі п.п. «а» п.п. 12.1.1 п. 12.1 ст. 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» збільшило суму валових витрат звітного періоду на вартість відвантажених товарів. Після цього покупець-боржник погасив певну частку відповідної заборгованості, унаслідок чого продавець відповідно збільшив валовий доход на суму одержаної від покупця компенсації на підставі п.п. 12.4.1 п. 12.4 ст. 12 цього Закону.

Чи повинен такий продавець при цьому також нарахувати пеню згідно з п.п. 12.1.2 цього Закону?

 

Відповідно до п.п. «а» п.п. 12.1.1 п. 12.1 ст. 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платник податку — продавець товарів (робіт, послуг) має право збільшити суму валових витрат звітного періоду на вартість відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) у поточному або попередніх звітному податкових періодах у разі, коли покупець таких товарів (робіт, послуг) затримує без погодження з таким платником податку оплату їх вартості (надання інших видів компенсацій їх вартості), зокрема, у разі, якщо протягом такого звітного періоду такий платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця.

Обов’язок нарахування пені внаслідок таких дій продавця установлено п.п. 12.1.2 цього Закону, згідно з яким такий платник податку — продавець зобов’язаний збільшити валовий дохід відповідного податкового періоду на суму заборгованості (її частини), попередньо віднесеної ним до складу валових витрат згідно з підпунктом 12.1.1 цього пункту, а також на суму додаткового податкового зобов’язання, розрахованого внаслідок такого збільшення, нарахувати пеню у розмірах, визначених законом для несвоєчасного погашення податкового зобов’язання. Зазначена пеня розраховується за строк з першого дня податкового періоду, наступного за періодом, протягом якого відбулося збільшення валових витрат згідно з підпунктом 12.1.1 цього пункту, до останнього дня податкового періоду, на який припадає збільшення валового доходу, та сплачується незалежно від значення податкового зобов’язання платника податку за відповідний звітний період. При цьому застосування приписів п.п. 12.1.2 цього Закону обмежено певним переліком подій, визначених у пп. «а» — «в» цього підпункту:

а) суд не задовольняє позов (заяву) продавця або задовольняє його частково чи не приймає позов (заяву) до провадження (розгляду), або задовольняє позов (заяву) покупця про визнання недійсними вимог щодо погашення цієї заборгованості або її частини;

б) сторони договору у досудовому порядку ходять згоди щодо подовження строків погашення заборгованості чи списання всієї суми заборгованості або її частини (крім випадків укладення мирової угоди в межах процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, визначених законом);

в) продавець, який не отримав відповіді на претензію протягом строків, визначених законодавством, або отримав від покупця відповідь про визнання наданої претензії, але не отримує оплати (інших видів компенсацій у рахунок погашення заборгованості) протягом визначених у такій претензії строків, та при цьому протягом наступних 90 днів не звертається до суду (господарського суду) із заявою про стягнення заборгованості або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна.

Також відповідно до п.п. 12.4.1 п. 12.4 ст. 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у разі коли дебітор (в даному випадку — покупець) повністю або частково погашає безнадійну заборгованість, попередньо віднесену кредитором (в даному випадку — це продавець) до складу валових витрат згідно з положеннями, зокрема, пункту 12.1 цієї статті, кредитор збільшує валовий доход на суму компенсації, одержаної від дебітора, у податковий період, протягом якого відбулося повернення зазначеної заборгованості або її частини.

Таким чином, у разі, якщо платник податку — продавець, який попередньо збільшив валові витрати згідно з положеннями п.п. «а» п.п. 12.1.1 п. 12.1 ст. 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», потім згідно з положеннями п.п. 12.4.1 п. 12.4 ст. 12 цього Закону збільшує валовий доход на суму одержаної від покупця компенсації, то для такого продавця відсутні законодавчі підстави нарахування пені (відповідно до положень п.п. 12.1.2 цього Закону)

.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту — начальник
 відділу адміністрування податку на прибуток
 та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі