Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Генеральний підрядник при капітальному ремонті: чи потрібна будівельна ліцензія?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Генеральний підрядник при капітальному ремонті: чи потрібна будівельна ліцензія?

 

Підприємство займається капітальним ремонтом будівель та споруд. До роботи хочемо залучити субпідрядників. Чи необхідно отримувати ліцензію на генеральний підряд, якщо будівельна ліцензія в підприємства є?

(м. Дніпропетровськ)

 

Після набуття чинності

Законом України від 16.05.2007 р. № 1026-V та Порядком ліцензування окремих видів господарської діяльності в будівництві, затвердженим постановою Кабміну від 05.12.2007 р. № 1396, якими було встановлено нові вимоги до ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури на території України (детально див. «Ліцензування будівництва» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 31), деякий час залишалося без однозначної відповіді питання про те, в яких випадках є обов’язковим отримання ліцензії на генпідряд у будівництві. Цей вид діяльності, нагадаємо, до зазначених змін у законодавстві не підлягав ліцензуванню.

Відповідь було надано в

листі Мінрегіонбуду від 10.04.2008 р. № 22/10-875 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 84): суб’єкти господарювання, які укладають договори генерального підряду на виконання будівельних робіт, зобов’язані мати ліцензію, у додатку до якої має бути зазначено пункт 4.04.00 — «Генеральний підрядник у будівництві» . Цей висновок пізніше взяла на озброєння Держархбудінспекція в листі від 03.06.2009 р. № 22/7-3149 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 65).

Для повної відповіді на поставлене запитання необхідно зробити деякі уточнення.

По-перше,

ліцензуванню підлягає генеральний підряд у тих випадках, коли субпідрядник виконує ліцензовані види робіт. До таких належить капітальний ремонт будівель та споруд (про пропоновані критерії розмежування капітального та поточного ремонту див. лист Мінрегіонбуду від 06.04.2009 р. № 9/8-457).

По-друге,

отримувати нову ліцензію підприємству не потрібно. Йому достатньо подати заяву про внесення змін до будівельної ліцензії, що в нього вже є.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі