Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань справляння ПДВ у 2010 році

Редакція ПБО
Лист від 18.06.2010 р. № 12096/7/16-1117

Щодо окремих питань справляння ПДВ у 2010 році

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.06.2010 р. № 12096/7/16-1117

 

Державна податкова адміністрація України надсилає до відома та керівництва в роботі Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20 травня 2010 року № 2275-УI, який набув чинності 16 червня 2010 року (опубліковано в газеті «Голос України» 16.06.10 № 109).

Відповідно до пункту 3 Розділу II «Прикінцеві положення» з дня набрання чинності цим Законом

до 1 січня 2011 року зупиняється дія підпункту «б» підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» та в цей період застосовується в наступній редакції:

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду

лише в частині суми податку фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду;

залишок від’ємного значення, за яким

не проведено розрахунків з постачальниками, відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах;

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість

окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

З урахуванням вищезазначеного, Державна податкова адміністрація України повідомляє такий порядок відображення в податковій декларації з податку на додану вартість вказаних операцій.

Починаючи із звітності за червень 2010 року значення рядка 26 включається до рядка 23.2

декларації наступного звітного періоду тільки в частині сум податку, сплачених постачальникам у попередніх податкових періодах та в обов’язковому порядку враховується при визначенні суми податку, яка підлягає відшкодуванню із бюджету (рядок 25.1 чи рядок 25.2).

Залишок значення рядка 26

в частині сум податку, по яких не проведено розрахунки з постачальниками, зберігається у зазначеному рядку до моменту формування податкової звітності за звітний період, у якому проведені розрахунки з постачальниками.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до Розділу II «Прикінцеві положення»

пункт 8 Закону (стосується внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість) набирає чинності з початку наступного звітного (податкового) періоду, за періодом, на який припадає набрання чинності цим Законом, тобто з 1 липня 2010 року.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

«Заморожування» від’ємного значення ПДВ

Найважливіший висновок: жодних змін до форми декларації з ПДВ унаслідок набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.2010 р. № 2275-VI ДПАУ

не вноситиме. Податківці пішли іншим шляхом: функції нового «окремого» рядка виконуватиме вже існуючий ряд. 26 декларації з ПДВ за умови, що до ряд. 23.2 його показник переноситиметься тільки у сплаченій постачальнику або до бюджету частині. Такий варіант розвитку подій ми передбачали у статті «ПДВ та податок на прибуток: важливі зміни» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 50).

Таким чином, починаючи зі звітності за червень 2010 року і алгоритм, і арифметика заповнення декларації з ПДВ порушуватимуться, оскільки ряд. 23.2 передбачає перенесення показника ряд. 26 без будь-яких застережень, а одночасне заповнення ряд. 26 і ряд.27 виглядає, щонайменше, протиприродно. Тому про гіпотетичний приклад заповнення декларації з ПДВ з «окремим» рядком, наведений у згаданій статті, можна забути.

Крім того, з листа можна зробити ще один важливий висновок: ДПАУ накладає обмеження тільки на перенесення показника ряд. 26 і

нічого не говорить про показник ряд. 22.2. Тому в періоді, наступному безпосередньо за періодом формування від’ємного значення, воно все-таки, як і раніше, переходить із ряд. 22.2 до ряд. 23.1 та може бути згорнуте з поточними податковими зобов’язаннями за ряд. 24 такої наступної декларації. А якщо це від’ємне значення там не буде перекрито (згорнуто), то воно «заморожується» в ряд. 26 за новими правилами, тобто сума із ряд. 26 може потрапити до ряд. 23.2 наступної декларації тільки в сплаченій частині, а якщо такої оплати не буде, то тільки в декларації за перший період 2011 року.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі