Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у декларації з ПДВ відсотків по депозиту та визначення моменту перевищення єдиноподатниками обмеження обсягу виручки

Редакція ПБО
Лист від 26.05.2010 р. № 6003/5/16-1116

Щодо відображення у декларації з ПДВ відсотків по депозиту та визначення моменту перевищення єдиноподатниками обмеження обсягу виручки

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.2010 р. № 6003/5/16-1116

 

Державна податкова адміністрація України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 29.04.2010 р. № 20179/1/1-10 розглянула лист <…> щодо усунення протиріч у законодавстві України, і в межах своєї компетенції повідомляє.

Стосовно пункту 1 листа

щодо порядку відображення платником податку на додану вартість у рядку 3 «Операції, що не є об’єктом оподаткування» податкової декларації з податку на додану вартість операцій по отриманих відсотках по депозиту.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Ураховуючи зазначене, а також те, що отримання відсотків по депозиту не відповідає визначенню поставки товарів чи послуг, то відповідно не виникає і об’єкта оподаткування податком на додану вартість.

Рядки податкової декларації з податку на додану вартість заповнюються на підставі проведених операцій з поставки товарів (послуг) відповідно до Порядку заповнення і подання податкової декларації з податку на додану вартість (затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30 травня 1997 року № 166). А саме рядок 3 «Операції, що не є об’єктом оподаткування» заповнюється платником у тому випадку, якщо платник здійснює такі операції як частину в загальному обсязі поставки.

Таким чином,

сума коштів, що надходять від банків як відсотки по депозиту, не включається у рядок 3 «Операції, що не є об’єктом оподаткування» і не відображається у податковій декларації з податку на додану вартість.

Щодо визначення терміна «момент перевищення» стосовно обмеження обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік (пункт 2 листа).

У разі, якщо фізична особа — підприємець, яка перебуваючи на спрощеній системі оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік, установленого статтею 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ), зобов’язана подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацію як платника податку на додану вартість не пізніше двадцятого календарного дня з моменту перевищення.

Відповідно до статті 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Тобто

моментом перевищення обмеження щодо обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік слід вважати календарну дату зарахування коштів на розрахунковий рахунок або (та) оприбуткування коштів в касі фізичної особи — підприємця, внаслідок чого відбулося таке перевищення.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ПДВ-роз’яснення: відсотки за депозит у декларації,
реєстрація платником екс-єдиноподатника

1. Для цілей ПДВ відсотки за депозит — це не послуги

У цьому листі ДПАУ повідомила, що

відсотки за депозитом — це не поставка послуг, отже, такі суми в декларації з ПДВ не відображаються. Те саме ДПАУ зазначала і стосовно відсотків, виплачених/отриманих на залишки грошових коштів на поточному банківському рахунку (див. лист від 21.10.2005 р. № 21148/7/16-1517).

Напевно, така позиція сподобається платникам, оскільки їм менше мороки під час заповнення декларації з ПДВ. Однак не слід забувати про те, що для іншого податку — податку на прибуток, ДПАУ розглядає подібні відсотки як послуги і на цій підставі для «офшорних» відсотків дозволяє включати у валові витрати тільки 85 % від їх суми (див. лист ДПАУ від 01.09.2006 р. № 16369/7/15-0517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 75).

2. Підприємець іде з єдиного податку: коли реєструватися платником ПДВ?

Лист стосується ситуації, коли підприємець

змінює спрощену систему на загальну в результаті перевищення річного виторгу (500 тис. грн.). У цьому випадку підприємець дійсно зобов’язаний стати платником ПДВ і має подати заяву не пізніше 20-го дня з моменту перевищення (абзац «а» п.п. 12.1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79). І саме цей момент перевищення конкретизували податківці: ним є конкретний календарний день перевищення виручки.

Інакше кажучи, відлік 20 днів не можна прив’язувати до 1 числа кварталу роботи на загальній системі, якщо 500 тис. гривень було перевищено, наприклад, за 10 днів до початку такого кварталу. А як бути, якщо підприємець перевищив 500 тис. грн. у першому місяці кварталу: адже він має право залишатися єдиноподатником до кінця кварталу, а формально має подати заяву на реєстрацію платника ПДВ ще задовго до початку роботи на загальній системі? У цьому випадку є сенс скористатися нормою п.п. 13.1 Положення № 79 і в заяві на реєстрацію зазначити бажану дату реєстрації — 1-ше число місяця на загальній системі оподаткування, тут головна умова, щоб таку заяву було подано не пізніше ніж за 15 днів до початку такого кварталу.

На жаль, інакше на цю ситуацію дивляться представники ДПАУ. Так, у журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 15, с. 37 була консультація, з якої випливало, що підприємець може бути зареєстрований платником ПДВ ще до закінчення останнього єдиноподатного кварталу, якщо він перевищив поріг виручки в 500 тис. грн. Ми з такою позицією не згодні, оскільки до переходу на загальну систему на підприємця мають поширюватися всі привілеї спрощеної системи оподаткування, за одним з яких фізособа-єдиноподатник має право сама собі обирати безПДВшний статус і не зважати на загальноприйнятий поріг реєстрації — 300 тис. грн., установлений п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ.

Не розглядається в листі і вона не описана в Положенні № 79 ситуація, коли підприємець

міняє спрощену систему на загальну в результаті перевищення чисельності (10 осіб) чи за власним бажанням, але при цьому в нього за останніх 12 місяців обсяг оподатковуваних операцій перевищив 300 тис. грн. Коли подавати реєстраційну заяву в цьому випадку? Ми вважаємо, що таку заяву потрібно подати протягом 20 днів з дня роботи на загальній системі. Відзначимо, що в консультації у журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 11, с. 2 із посиланням на п. 11 Положення № 79 також роз’яснювалося: якщо єдиноподатник, сума виручки в якого перевищила не більше ніж удвічі 300 тис. грн., у добровільному порядку за самостійним рішенням переходить на загальну систему оподаткування, то подати заяву про реєстрацію платником ПДВ йому буде треба протягом 20 календарних днів з моменту переходу.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі