Теми статей
Обрати теми

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів

Редакція ПБО
Лист від 17.06.2010 р. № 3722/

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів*

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.2010 р. № 3722/н/15-0114

 

Державна податкова адміністрація України за дорученням Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України від 09.06.2010 № 04-27/341 розглянула лист <…> щодо видачі торгових патентів на діяльність з надання побутових послуг, зокрема, технічному обслуговуванню та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням і повідомляє.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон № 98/96) патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Відповідно до частини 2 вищевказаної статті під побутовими послугами слід розуміти діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. № 576 із внесеними змінами постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. № 659 «Про внесення змін до переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню».

Як слідує із запиту, підприємство надає послуги з технічного обслуговування і ремонту автомобільних і транспортних засобів виключно юридичним особам за безготівковим розрахунком.

Згідно з галузевим класифікатором «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» (ГК 201-01-2001), затвердженим наказом Мінекономіки від 19.02.02 р. № 51, визначено деталізований перелік послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням (код виду послуг 01.070.00), які належать до побутових і підлягають патентуванню.

Отже, здійснення діяльності по наданню побутових послуг, яка включена до цього переліку, передбачає придбання торгового патенту.

Слід зазначити, що Законом № 98/96 не передбачено розмежування діяльності з надання побутових послуг, які підлягають патентуванню окремо для юридичних або фізичних осіб — суб’єктів господарювання, а встановлено на діяльність, пов’язану з наданням платних послуг, для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки. Тобто розрахунки за надані побутові послуги можуть здійснюватися як у готівковій, так і в безготівковій формах.

Враховуючи викладене,

суб’єкт господарювання, який надає послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням за переліком послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, повинен придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання таких побутових послуг незалежно від форми власності та форми проведення розрахунків із замовником.

 

Заступник голови О. Любченко

 

* Див. також матеріал на с. 30. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі