Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Малоцінні активи зі строком служби менше року: порядок відображення в бухобліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Малоцінні активи зі строком служби менше року: порядок відображення в бухобліку

 

Підприємство придбало калькулятор настільний за 242 грн. та органайзер за 682 грн. Ці об’єкти передано в експлуатацію службі збуту. Очікується, що вони прослужать не більше одного року. До якої категорії активів віднести ці матеріальні цінності в бухгалтерському обліку — до малоцінних швидкозношуваних предметів чи до малоцінних необоротних матеріальних активів? В якому порядку здійснюється їх облік та списання?

(м. Полтава)

 

Дійсно, у бухгалтерському обліку малоцінні активи підрозділяються на два види —

малоцінні швидкозношувані предмети (МШП) та малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА). Причому для віднесення таких активів до першого чи до другого виду використовується один критерій — строк їх служби. Якщо він менше одного року або нормального операційного циклу (якщо він перевищує один рік), то незалежно від вартості предмета його відносять до МШП та обліковують на рахунку 22 «Малоцінні швидкозношувані предмети», якщо більше одного року — до МНМА з відображенням на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Кожному виду зазначених малоцінних активів властиві характерні облікові особливості. Для наочності стисло наведемо їх у таблиці (детально їх розглянуто у статті «

Операції з податковою малоцінкою: бухгалтерсько-податкові питання» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 88).

 

Малоцінні активи

МШП

МНМА

1

2

Обліковуються на рахунку 22 «Малоцінні швидкозношувані предмети»

Обліковуються на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» (до зарахування на цей субрахунок витрати на придбання МНМА накопичуються на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»)

Бухоблік ведеться відповідно до П(С)БО 9

Бухоблік ведеться відповідно до П(С)БО 7

Малоцінні активи зараховуються до складу МШП:
— якщо строк їх використання становить не більше одного року (нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік);
незалежно від вартості

Малоцінні активи зараховуються до складу МНМА, якщо:
— строк їх використання становить більше одного року (нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік);
— їх вартість не перевищує встановленого суб’єктом господарювання вартісного критерію, що розмежовує в бухгалтерському обліку основні засоби та МНМА (такий вартісний критерій у бухобліку підприємство визначає самостійно в наказі про облікову політику. Так, за рішенням підприємства його може бути встановлено, наприклад, у розмірі 500 грн., 1000 грн., 1500 грн. чи в будь-якому іншому розмірі, хоча, як правило, у цілях зближення з податковим обліком його встановлюють на рівні 1000 грн.)

При передачі в експлуатацію вартість МШП в бухобліку вилучається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією обліку таких предметів за місцями експлуатації та відповідними особами протягом строку їх фактичного використання (п. 23 П(С)БО 9)

При передачі в експлуатацію вартість МНМА в бухобліку відображається на субрахунку 112 (за допомогою бухгалтерського запису Дт 112 — Кт 153) з подальшим нарахуванням амортизації.
Згідно з п. 27 П(С)БО 7 амортизація МНМА може нараховуватися одним із таких методів:
— прямолінійним методом;
— виробничим методом;
— «50 % х 50 %». За цим методом амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його вартості, що амортизується, а решта 50 % нараховуються в місяці списання об’єкта з балансу;
— «100 %». За цим методом амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 100 % його вартості, що амортизується.
Метод нарахування амортизації підприємство вибирає самостійно (установлює в наказі про облікову політику). Облік нарахування амортизації за МНМА ведеться на субрахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів»

 

Як бачите, для підприємства МШП в бухобліку є

запасами, а МНМА, по суті, вважаються малоцінними основними засобами. Відповідно бухгалтерський облік перших ведеться в порядку, передбаченому для запасів, а других — за правилами, установленими для обліку основних засобів.

Крім того, відмінність в обліку МШП та МНМА полягає в тому, що згідно з

п. 23 П(С)БО 9 вартість МШП, переданих в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) за допомогою бухгалтерського запису Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 22 з наступною організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації та матеріально відповідальними особами протягом строку їх фактичного використання, а вартість МНМА згідно з П(С)БО 7 включається до складу витрат звітного періоду шляхом нарахування амортизації та списується з балансу тільки після закінчення строку їх використання.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, підприємство при придбанні калькулятора та органайзера мало зарахувати їх до складу МШП (відобразити на рахунку 22), а при передачі в експлуатацію — списати з балансу, здійснивши бухгалтерський запис Дт 93 — Кт 22.

З метою забезпечення збереження зазначених предметів в експлуатації слід організувати належний контроль за їх рухом, зокрема

оперативний облік у кількісному виразі. Для обліку МШП, виданих під розписку працівнику зі складу для тривалого користування, призначені картки обліку МШП (ф. № МШ-2).

При поверненні на склад з експлуатації таких предметів, придатних для подальшого використання, їх потрібно буде оприбутковувати за дебетом рахунка 22 та кредитом рахунка 71 «Інший операційний дохід».

Операції з МШП аналогічно виробничим запасам відображаються у Відомості 5.1 аналітичного обліку запасів за матеріально відповідальними особами, місцями зберігання, місцями витрачання. Дані з неї переносяться до Журналу 5 або 5 А. Вартість МШП відображається в розділі II Активу Балансу в статті «Виробничі запаси» в рядку 100.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі