Теми статей
Обрати теми

Статут приватного підприємства може бути підписаний як засновниками (учасниками), так і уповноваженими на це особами

Редакція ПБО
Лист від 01.03.2010 р. № 2524

Статут приватного підприємства може бути підписаний як засновниками (учасниками), так і уповноваженими на це особами

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 01.03.2010 р. № 2524

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <…> звернення <…> щодо перетворення відкритого акціонерного товариства в приватне підприємство та повідомляє нижченаведене.

Згідно із частиною четвертою статті 57 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) статут суб’єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб’єкта господарювання, а також інші відомості, пов’язані з особливостями організаційної форми суб’єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відповідно до частини першої статті 113 ГКУ приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб’єкта господарювання — юридичної особи.

Порядок організації та діяльності приватних підприємств визначається цим Кодексом та іншими законами.

Отже, чинне законодавство не містить норм щодо обмеження кількості учасників у приватному підприємстві та обов’язковості зазначення у статуті приватного підприємства відомостей про його засновників (учасників).

Відповідно до частини першої статті 87 Цивільного кодексу України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.

Згідно із частиною п’ятою статті 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. Справжність підписів засновників (учасників) або уповноважених осіб на установчих документах повинні бути нотаріально засвідчені, а засновницькі договори — нотаріально посвідчені. У випадках, які передбачені законом, установчі документи повинні бути погоджені з відповідними органами державної влади.

Таким чином,

статут приватного підприємства не обов’язково має підписуватись особисто засновниками (учасниками), а може бути підписаний уповноваженими на це особами.

 

Заступник Голови С. Третьяков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі