Теми статей
Обрати теми

При перетворенні ЗАТ на ТОВ достатньо, щоб статут ТОВ було підписано присутніми на зборах учасниками

Редакція ПБО
Лист від 25.02.2010 р. № 2318

При перетворенні ЗАТ на ТОВ достатньо, щоб статут ТОВ було підписано присутніми на зборах учасниками

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 25.02.2010 р. № 2318

 

На звернення щодо оформлення статуту товариства з обмеженою відповідальністю, створеного в результаті реорганізації шляхом перетворення закритого акціонерного товариства, повідомляємо нижченаведене.

Відповідно до статті 56 Господарського кодексу України суб’єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб’єкта господарювання з додержанням вимог законодавства.

Отже,

перетворення — це один із шляхів утворення юридичної особи в результаті реорганізації діючої юридичної особи.

Як вбачається зі змісту статті 108 Цивільного кодексу України, перетворення — це зміна організаційно-правової форми юридичної особи, в результаті чого до нової юридичної особи переходить усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

Таким чином,

перетворенняце особливий вид реорганізації, який пов’язаний із зміною організаційно-правової форми юридичної особи, і при цьому до правонаступника юридичної особи, що створюється в результаті реорганізації, переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи, що припиняється.

Положенням про порядок реєстрації випуску акцій під час реорганізації товариств, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 грудня 1998 р. № 221, передбачена послідовність дій, до яких вдається товариство при проведенні реорганізації шляхом перетворення. До цих дій, зокрема, належать прийняття вищим органом товариства рішення про реорганізацію шляхом перетворення, а далі після здійснення ряду заходів, передбачених чинним законодавством, — прийняття установчими зборами товариства, що створюється шляхом перетворення, рішення про створення товариства, про затвердження статуту товариства, про обрання органів управління, а також вирішення інших питань, пов’язаних з реорганізацією.

Статтею 60 Закону України «Про господарські товариства» визначено, що збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотків голосів.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців, регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію).

Відповідно до частини п’ятнадцятої статті 37 Закону про реєстрацію перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється. Державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється у порядку, який встановлено статтями 24 — 27 Закону про реєстрацію.

Відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону про реєстрацію установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. Справжність підписів засновників (учасників) або уповноважених осіб на установчих документах повинна бути нотаріально засвідчена, а засновницькі договори — нотаріально посвідчені.

Враховуючи те, що затвердження статуту товариства з обмеженою відповідальністю, що створюється в результаті реорганізації шляхом перетворення закритого акціонерного товариства, належить до компетенції повноважних загальних зборів товариства, а норма Закону про реєстрацію не містить вимог щодо підписання статуту всіма засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, Держкомпідприємництво вважає, що у даному випадку статут товариства з обмеженою відповідальністю може підписуватись присутніми на цих зборах учасниками. Підписи цих учасників посвідчуються нотаріально.

 

Заступник Голови С. Третьяков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі