Теми статей
Обрати теми

Статут товариства, що створюється в результаті перетворення, підписується усіма учасниками або їх представниками

Редакція ПБО
Лист від 12.02.2010 р. № 1660

Статут товариства, що створюється в результаті перетворення, підписується усіма учасниками або їх представниками

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 12.02.2010 р. № 1660

 

На звернення щодо порядку реорганізації шляхом перетворення акціонерного товариства у товариство з додатковою відповідальністю Держкомпідприємництво в межах компетенції повідомляє таке.

Статтею 104 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) встановлено, що юридична особа припиняється у результаті передання усього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділ, перетворення) або в результаті ліквідації.

Відповідно до статті 41 Закону України «Про господарські товариства» (далі — Закон про товариства) вищим органом акціонерного товариства є загальні збори. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та виду акцій. Передача акціонером своїх повноважень іншій особі здійснюється відповідно до законодавства.

Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до статуту більш як 60 відсотків голосів. Порядок проведення загальних зборів акціонерів має відповідати вимогам, визначеним статтею 43 зазначеного Закону.

При цьому Положенням про порядок реєстрації випуску акцій та інформації про їх емісію під час реорганізації товариств, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.98 р. № 221 (далі — Положення), передбачено порядок реєстрації випуску акцій під час реорганізації товариств шляхом перетворення, а пунктом 6.2 цього Положення визначено послідовність дій, до яких вдається товариство під час емісії акцій у разі реорганізації шляхом перетворення.

Акціонерне товариство, що перетворюється, здійснює обмін акцій на письмові зобов’язання про видачу відповідної кількості часток у статутному капіталі товариства, що створюється шляхом перетворення

. Розмір часток у відсотках кожного акціонера акціонерного товариства повинен дорівнювати розміру його частки у відсотках у статутному капіталі новоствореного товариства.

Разом з цим у випадку, якщо деякі акціонери не погоджуються з проведенням процедури перетворення акціонерного товариства, пунктом 1.7 Положення передбачено, що з метою захисту прав акціонерів акціонерне товариство, яке бере участь у реорганізації шляхом перетворення, зобов’язане здійснити оцінку та викуп акцій акціонерів на вимогу акціонерів, які не голосували за прийняття загальними зборами рішення про реорганізацію і звернулись до товариства з письмовою заявою про викуп. Викуп акцій повинен бути здійснений товариством не пізніше одного місяця з дати прийняття загальними зборами рішення про реорганізацію.

Також акціонерне товариство має враховувати інтереси міноритарних акціонерів, тобто акціонерів, які володіють незначною кількістю акцій, в силу чого їх голос не може вплинути на рішення акціонерного товариства щодо перетворення, однак вони користуються тими ж правами і обов’язками, що і мажоритарні акціонери. Тому у разі прийняття акціонерним товариством рішення про реорганізацію йому слід враховувати інтереси міноритарних акціонерів і в тих випадках, якщо ці акціонери не беруть участі в діяльності акціонерного товариства.

Як вбачається з наданої інформації, відкрите акціонерне товариство має намір перетворитися у товариство з додатковою відповідальністю, проте 78 акціонерів акціонерного товариства перебувають за межами України.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 41 Закону України «Про господарські товариства»

збори акціонерів є повноважними за умови присутності на них акціонерів (представників), що мають відповідно до статуту більше як 60 відсотків голосів.

Разом з цим, згідно зі статтею 87 ЦКУ для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово

і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження, а відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію) підписи засновників (учасників) або уповноважених осіб на установчих документах повинні бути нотаріально засвідчені.

Отже,

установчі документи юридичної особи, що створюється у результаті реорганізації, повинні підписуватися всіма учасниками (засновниками) або особами, уповноваженими засновниками на вчинення цього правочину, та нотаріально засвідчені.

З огляду на викладене вище, у вашому випадку акціонерне товариство, керуючись нормою статті 41 Закону про товариства, може провести повноважні збори за участю

не тільки самих акціонерів, але і їх представників, та статут юридичної особи може підписуватися не лише засновником (учасником), а й особою, яка на підставі довіреності наділена повноваженнями на вчинення відповідних правочинів.

Отже,

у разі перетворення акціонерного товариства у товариство з додатковою відповідальністю слід дотримуватися норм чинного законодавства.

Також нагадуємо, що Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення та пакет документів, який подається державному реєстратору, встановлено статтею 37 Закону про реєстрацію.

Частиною п’ятнадцятою цієї статті встановлено, що перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоствореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється. Державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється у порядку, який встановлено статтями 24 — 27 Закону про реєстрацію.

Крім того, враховуючи, що відповідно до статей 7 — 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз’яснює порядок застосування чинного законодавства про цінні папери та акціонерні товариства, узагальнює практику застосування законодавства з питань корпоративного управління, рекомендуємо вам звернутися до зазначеного органу для надання ним більш детального роз’яснення.

 

Заступник голови С. Третьяков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі