Теми статей
Обрати теми

Разом з припиненням юридичної особи формально відбувається припинення і її відокремлених підрозділів

Редакція ПБО
Лист від 23.10.2009 р. № 13046

Разом з припиненням юридичної особи формально відбувається припинення і її відокремлених підрозділів

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 23.10.2009 р. № 13046

(витяг)

 

На <…> звернення <…> щодо відокремлених підрозділів юридичної особи, що реорганізується шляхом перетворення, повідомляємо наступне.

Згідно із вимогами статті 108 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) та статті 59 Господарського кодексу України реорганізація юридичної особи шляхом перетворення тягне за собою припинення юридичної особи, яка реорганізується, та створення юридичної особи, що виникає в результаті реорганізації. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до частини третьої статті 95 ЦКУ філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Крім цього, Верховною Радою України прийнятий Закон України від 04.02.2005 № 2424 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, вилучений пункт 3 частини другої статті 55 Господарського кодексу України, яким філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господарських організацій, утворені ними для здійснення господарської діяльності, визначалися як суб’єкти господарської діяльності. Отже, відтепер ці утворення не є суб’єктами господарської діяльності.

Відповідно до статті 107 ЦКУ, що визначає порядок припинення юридичної особи шляхом, зокрема, перетворення, після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт. Передавальний акт повинен містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов’язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов’язання, які оспорюються сторонами.

Крім цього, статтею 57 Господарського кодексу України встановлено, що в установчих документах суб’єкта господарювання, крім інших відомостей, повинні бути зазначені склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію).

Згідно із вимогами частини першої статті 28 Закону про реєстрацію відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР).

Припинення юридичної особи шляхом перетворення відбувається в порядку, визначеному статтею 37 Закону про реєстрацію, а державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється в порядку, який встановлено статтями 24 — 27 цього Закону.

Враховуючи зазначене вище, зокрема, те, що при реорганізації юридичної особи шляхом перетворення відбувається припинення цієї юридичної особи, Держкомпідприємництво вважає, що

разом з припиненням юридичної особи формально відбувається припинення і її відокремлених підрозділів.

Як вбачається із норми частини третьої статті 28 Закону про реєстрацію, для припинення відокремленого підрозділу виконавчий орган юридичної особи або уповноважена ним особа зобов’язані подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи повідомлення встановленого зразка про закриття відокремленого підрозділу.

При реєстрації новоствореної юридичної особи на базі майна відокремлених підрозділів реорганізованої юридичної особи створюються відокремлені підрозділи, відомості про які заносяться до реєстраційної картки новоствореної юридичної особи (реєстраційна картка за формою № 5).

Також повідомляємо, що відомості, які містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб — платників податків (частина перша статті 20 Закону про реєстрацію).

Відомості з ЄДР, згідно зі статтями 6 та 20 Закону про реєстрацію, надаються державним реєстратором у вигляді витягу з ЄДР або

довідки про наявність або відсутність в ЄДР інформації, яка запитується.

Порядок надання інформації з ЄДР та форми запиту затверджено наказом Держкомпідприємництва «Щодо затвердження деяких нормативно-правових актів про надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 20 жовтня 2005 року № 97, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 28 жовтня 2005 року за № 1294/11574.

Приймання запиту про надання відомостей з ЄДР провадиться державними реєстраторами у виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення або в районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

<…>

 

Заступник голови С. Третьяков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі