Теми статей
Обрати теми

Передавальний акт затверджується засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, що прийняв рішення про її припинення

Редакція ПБО
Лист від 14.05.2009 р. № 5553

Передавальний акт затверджується засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, що прийняв рішення про її припинення

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.05.2009 р. № 5553

 

На звернення щодо порядку реорганізації шляхом перетворення закритого акціонерного товариства в товариство з обмеженою відповідальністю Держкомпідприємництво в межах компетенції повідомляє таке.

Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації. При цьому перетворення юридичної особи згідно зі статтею 106 ЦКУ здійснюється за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, — за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Отже,

реорганізація юридичної особи шляхом перетворення тягне за собою припинення юридичної особи, яка реорганізується, та створення юридичної особи, що виникає в результаті реорганізації.

Згідно із вимогами статті 107 ЦКУ після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (зокрема, у разі перетворення), який має містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов’язань юридичної особи, що припиняється.

Передавальний акт затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення про її припинення.

Відповідно до статті 41 Закону України «Про господарські товариства» до компетенції загальних зборів належить, зокрема, прийняття рішення про припинення діяльності товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

Отже,

передавальний акт затверджується вищим органом акціонерного товариства — загальними зборами товариства.

При цьому нотаріально посвідчена копія передавального акта передається в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи, що припиняється, а також в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи — правонаступника.

Слід зазначити, що Положенням про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженим наказом Держкомпідприємництва від 20.10.2005 р. № 97, передбачено надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) у вигляді витягу з ЄДР, довідки про наявність або відсутність в ЄДР інформації, яка запитується, виписки.

При цьому в довідці міститься інформація про проведення державним реєстратором реєстраційних дій, в тому числі і відомості про реорганізацію юридичної особи шляхом перетворення.

Крім того, Положенням про порядок реєстрації випуску акцій та інформації про їх емісію під час реорганізації товариств, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.98 р. № 221, передбачено порядок реєстрації випуску акцій під час реорганізації товариств шляхом перетворення, а пунктом 6.2 цього рішення визначено послідовність дій, до яких вдається товариство під час емісії акцій при реорганізації шляхом перетворення.

При цьому акціонерне товариство, що перетворюється, здійснює обмін акцій на письмові зобов’язання про видачу відповідної кількості часток у статутному капіталі товариства, що створюється шляхом перетворення. Новостворене товариство здійснює обмін письмових зобов’язань колишніх акціонерів на частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю. Розмір часток у відсотках кожного акціонера закритого акціонерного товариства повинен дорівнювати розміру його частки у відсотках у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю.

Скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій у зв’язку з припиненням діяльності акціонерного товариства внаслідок злиття, приєднання, поділу, перетворення здійснюється в порядку, передбаченому Порядком скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.98 р. № 222.

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення та перелік документів, який подається державному реєстратору, зокрема, нотаріально посвідчена копія передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті перетворення, встановлено статтею 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Відповідно до частини четвертої цієї статті

передавальний акт повинен бути затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи. Підписи голови та членів комісії з припинення юридичної особи на передавальному акті повинні бути нотаріально посвідчені.

Частиною п’ятою статті 37 Закону про реєстрацію встановлено, що

державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення, якщо вони не передбачені частинами першою — третьою цієї статті. Державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється у порядку, встановленому статтями 24 — 27 цього Закону.

 

Заступник голови С. Третьяков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі